Ga naar Content
Noord-Holland

Lokale partijen grijpen macht in Den Helder: landelijke partijen slinks buitenspel gezet

26 april 2018, 23.30 uur
Door: · Foto:

DEN HELDER De coalitieonderhandelingen in Den Helder hebben een bizarre wending genomen. Achter de rug van de gevestigde, landelijke partijen om hebben de lokale partijen de macht naar zich toegetrokken.

Dat meldt mediapartner Den Helder Actueel. De nieuwe coalitie in de havenstad bestaat straks hoogstwaarschijnlijk uit Beter voor Den Helder, de Stadspartij, Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie, PVV en de Seniorenpartij. Samen goed voor zestien van de 31 zetels, een minieme meerderheid.

Eerder leek het erop dat in ieder geval de VVD (vier zetels) en het CDA (vijf zetels) zitting zouden nemen in het college. Deze partijen waren dan ook in onderhandeling met informateur Jan Nagel en Beter voor Den Helder over de vorming van een nieuw college.

Lees ook: Gemeenteraadsverkiezingen: bekijk hier de uitslag in Den Helder

Maar de zes partijen blijken nu - buiten de formateur om en in het diepste geheim - onderhandelingen te hebben gevoerd om tot een lokale coalitie te komen. Volgens direct betrokkenen is het akkoord zo goed als rond.

Gevestigde partijen geschrokken
Harmen Krul van het CDA meldt aan Den Helder Actueel geschokt, teleurgesteld en verdrietig te zijn. Ook de PvdA is niet blij. "Dit is niet goed voor de stad", stelt Peter de Vrij. "Het is zo’n kleine meerderheid en er zitten zoveel partijen in, dat iedereen dus vetorecht heeft. Erg instabiel en voor mij totaal onbegrijpelijk dat de ChristenUnie al haar grondbeginselen aan de kant gooit en met de PVV samen wil werken."

Het nieuwe college bestaat straks hoogstwaarschijnlijk uit vijf wethouders. Het huidige stadsbestuur van Den Helder wordt gevormd door de Stadspartij, CDA en PvdA.