Ga naar Content

Motie Mendes: van burger naar politicus om Beverwijk weer op de kaart te zetten

BEVERWIJK Hoe werkt het politieke systeem nu precies en wat kan er beter? NH Nieuws daagde de betrokken burger Mendes Stengs (42) uit om zelf de politiek in te gaan. Meermalen stootte hij zijn neus toen hij de leefbaarheid in zijn buurt wilde aanpakken. Is hij in staat om de politiek van binnenuit te verbeteren? Tijdens zijn zoektocht volgen wij hem op de voet in Motie Mendes.

Twee jaar geleden opende Mendes, na veel inspanning, een Huis van de Buurt. Een wijkcentrum waar de burgers aan het roer stonden. Los van gemeentebeleid. "Het was eigenlijk het huis van de toekomst", vertelt de Beverwijker. "Het was een multicultureel ontmoetingscentrum. Met het doel de eenzaamheid tegen te gaan en ook iets voor de jongeren te kunnen betekenen."

Huis van de Buurt
Mendes woont al ruim vijftien jaar in de wijk Oosterwijk in Beverwijk. Hij heeft zijn buurt over de jaren zien veranderen. "Meer werkloosheid, eenzaamheid en meer rotzooi op straat." Met het Huis van de Buurt wilde Mendes buurtbewoners verbinden. Maar ondanks het succes, "het was er druk en ik was al lang niet meer de enige die er bijeenkomsten organiseerde", moest het wijkcentrum na een jaar op last van de gemeente sluiten.

Lees ook: 'Sluiting buurthuis Beverwijk kent alleen maar verliezers'

"De gemeente had geen idee hoe groot het succes was", vertelt Mendes. Hij denkt dat het wijkcentrum moest sluiten uit 'angst voor het onbekende'. "Het was iets wat ze niet kenden, zo'n burgerinitiatief. Ze willen blijkbaar liever betalen voor officiële gesubsidieerde projecten." De Beverwijker snapt dat niet en vindt dat de vindingrijkheid van burgers centraal moet staan. 

Politieke ambities
Omdat de Beverwijker niet het type 'aan de zijlijn en toekijken is', wil hij nu de politiek in. "De overheid is totaal de verbinding met de bevolking verloren", vertelt Mendes, die hoopt op politiek niveau wel iets voor elkaar te krijgen. "Voor deze buurt, maar ook voor andere buurten. Ik wil Beverwijk weer op de kaart zetten." 

Volg meer over Motie Mendes en ander politiek nieuws in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen via nhkiest.nl en in ons wekelijkse NH Kiest Magazine, dat elke dinsdag om 17.10 uur wordt uitgezonden. Heb jij bijvoorbeeld een Heet Hangijzer in jouw gemeente dat jij onder de aandacht wil brengen van de politici? Laat het ons weten: stuur een mailtje naar [email protected] 

Foto: Annabelle Zandbergen