Ga naar Content
Noord-Holland

Celstraf voor schop tegen hoofd op voetbalveld

2 januari 2018, 17.32 uur · Aangepast 3 januari 2018, 15.20 uur
Door: · Foto: NH / Rachel Morssink

HAARLEM De 35-jarige voetballer van SC Badhoevedorp die in september een tegenstander tegen het hoofd schopte, krijgt één jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Haarlem oordeelde dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot doodslag.

Op basis van onder meer getuigenverklaringen concludeert de rechtbank dat de speler van SC Badhoevedorp hard tegen het hoofd van de 21-jarige Jur Swier schopte. Dat gebeurde toen hij al op de grond lag. "Daardoor heeft de man bewust het risico genomen dat het slachtoffer zou kunnen overlijden", aldus de rechtbank. Naast de celstraf is de dader ook veroordeeld tot het betalen van 1000 euro schadevergoeding. 

Lees ook: Tegen het hoofd geschopte amateruvoetballer geschrokken van agressie

Het incident gebeurde in de 85e minuut van de bekerwedstrijd tussen SC Badhoevendorp en VV Hercules/Velsenbroek. Swier, die zijn debuut voor het eerste van Hercules maakte, werd in eerste instantie tegen zijn scheenbeen geschopt. Toen hij op de grond lag, kreeg hij nog een trap tegen zijn achterhoofd. 

Door de trap liep Swier een hersenschudding op en kon een tijd lang niet werken en voetballen. Inmiddels gaat het weer goed met het slachtoffer.