Ga naar Content

Manifest Gooise scholen moet alcoholgebruik jongeren indammen

HILVERSUM Vrijwel alle middelbare scholen in regio Gooi en Vechtstreek slaan de handen ineen om alcoholgebruik onder scholieren aan te pakken. Met een manifest, dat ze inmiddels hebben overhandigd aan de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, pleiten ze voor strenger beleid ten aanzien van alcoholgebruik onder de achttien jaar.

"Het manifest is een oproep aan scholen en gemeenten die tot nu los van elkaar opereerden...", legt rector Johan Veenstra van het Comeniuscollege uit. "...om de handen ineen te slaan en ervoor te zorgen dat ze een dekkend beleid hebben ten aanzien van alcohol en jongeren onder de 18." 

Comazuipers
Regelmatig ziet Carole Lasham in het Tergooi-ziekenhuis jeugdige comazuipers voorbijkomen. ""Afgelopen weekend nog vier", zegt de kinderarts over het aantal jongeren dat met alcoholvergiftiging werd opgenomen. "Ze liggen dan in hun kots of hebben in hun broek geplast."

Natuurlijk zijn dit de excessen, maar tegelijk wijst onderzoek uit dat Gooise jongeren gemiddeld vijf procent meer drinken dan landelijk. Om dat in te dammen willen de scholen nu nauw gaan samenwerken met sportverenigingen en gemeentes.

Lees ook: Gooise scholen pakken samen alcoholgebruik jongeren aan

Rector Veenstra herinnert zich een 'stuntdag die uit de hand liep'. "Leerlingen waren al vroeg dronken." Het was een wijze les, erkent hij. "Onder de 18 geen alcohol, voor niemand. Want het is niet goed voor je."

Maatschappelijke schade
Lasham weet dat als geen ander, ook wat alcohol op lange termijn met een lichaam doet. "Bij kinderen die elke week veel drinken, ontstaat schade." Behalve lichamelijk, is dat volgens haar ook maatschappelijke schade. "Er zijn cijfers die laten zien dat kinderen die regelmatig drinken van VWO naar VMBO zijn gegaan."

De vraag is of het manifest gaat helpen. Onder jongeren zijn de meningen verdeeld. "Dat gaat niet lukken", zegt een jongen over het streven om het alcoholgebruik uit te bannen. "Omdat we het toch allemaal wel doen." En als je intelligentie eronder lijdt? "Dat maakt niet uit."

Foto: NH