Ga naar Content
Noord-Holland

Gooise scholen pakken samen alcoholgebruik jongeren aan

24 november 2017, 20.17 uur
Door: · Foto: Shutterstock

'T GOOI Uit een recent onderzoek blijkt dat minderjarigen in de regio Gooi en Vechtstreek vijf procent meer alcohol nuttigt dan het landelijk gemiddelde. Om deze zorgelijke cijfers terug te dringen, slaan achttien middelbare scholen de handen ineen in de strijd tegen alcohol en organiseren ze een bijeenkomst voor het opstellen van een manifest.

Het doel van dit manifest, waarvoor zo'n driehonderd scholieren, ouders en betrokkenen bijeenkomen, is om bewustwording te creëren en het alcoholgebruik onder jongeren in de hele regio aan te pakken. In het Gooi heeft veertig procent van de minderjarigen wel eens alcohol gedronken. Landelijk is dit 35 procent. 

Het is volgens Liesbeth Naaborgh van het Trimbos Instituut uniek dat scholen zelf aan de bel trekken als het over alcohol gaat. "Er zijn vaak campagnes zoals NIX en de Groene School. Vaak komt dit initiatief dan vanuit de GGD of de gemeente. Maar nooit vanuit de scholen zelf", aldus Naaborgh. 

Probleem 
Scholen zelf ondervinden weinig last van het alcoholgebruik, omdat er strenge maatregelen worden genomen. Zo is alcohol tijdens schooluitjes en feesten verboden. Toch vinden de scholen dat ze de verantwoordelijkheid moeten nemen. "Er moet wat gebeuren, want het probleem is enorm groot in onze regio", zegt Johan Veenstra, rector van het Comenius College. 

Uitgebreid onderzoek
Niet alleen het alcoholgebruik bij minderjarigen is hoger dan gemiddeld in het Gooi. Ook in het algemeen wordt er meer alcohol genuttigd in deze regio in vergelijking met de rest van Nederland. Daarom komt Jellinek, een instelling voor verslavingszorg, volgend jaar met een uitgebreid onderzoek waarin wordt toegelicht waarom het alcohol gebruik in het Gooi zo hoog is. 

De aftrap voor het manifest vindt plaats op 1 december op het Comenius College in Hilversum, waar zo'n driehonderd scholieren, ouders en betrokkenen bijeenkomen.