Ga naar Content
Sport

Engelkes dacht lang na over vertrek naar China

29 november 2017, 17.15 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Erik Pasman

GUANGZHOU Ed Engelkes gaat vanaf januari aan de slag als technisch directeur van het Chinese Guangzhou R&F. De 53-jarige trainer zit momenteel al in China, waar hij tot 12 december verblijft om het contract te ondertekenen en de dagelijkse gang van zaken te ondervinden.

Voor Engelkes is dit een totaal andere werkomgeving, dus dat brengt de nodige voorbereidingen met zich mee. Over het voorstel van Ajax om in China als technisch directeur aan de slag te gaan, moest Engelkes goed nadenken. "Dat heeft te maken met het feit dat het ver van huis is en mijn vrouw en dochter achterblijven. We hebben er een paar avondjes aan gewijd om de voors en tegens tegen elkaar weg te laten vallen", laat Engelkes weten.

Lees ook: Ed Engelkes technisch directeur van Guangzhou R&F in China

"Ik ben een keer eerder in Noord-China geweest en toen kwam ik thuis en zei ik tegen m'n vrouw: eens, maar nooit meer. Maar nu zitten we in een ander klimaat en een meer westelijke omgeving, dus is deze prachtige kans een geweldige uitdaging", aldus Ed Engelkes. 

Sfeer proeven
De Haarlemmer is samen met trainers Marc Gosselink en Ralf Kebsch niet in China om alleen het contract te tekenen en de dagelijkse gang van zaken te ondervinden. De sfeer proeven in de stad Guangzhou is namelijk ook onderdeel van het programma. "Morgen en overmorgen hebben we daar nog gelegenheid toe. Tot nu toe zijn we alleen maar vanuit het hotel naar het complex gegaan, dus heel veel van de stad hebben we nog niet kunnen zien." 

WeChat
Wat de communicatie betreft is het wel handig om vaak op de club te zijn, vertelt Engelkens. "Dan kun je vragen stellen. Anders moet alles via e-mail, of de Chinese app 'WeChat', die ze hier gebruiken in plaats van Whatsapp."

Vergelijkbaar
Het is niet de eerste keer dat Engelkes een technische rol op zich neemt. In 1990 kwam hij te werken bij de KNVB, waar hij een algemene technische rol vervulde. Volgens Engelkes valt dat wel te vergelijken met zijn nieuwe rol als technisch directeur bij Guangzhou R&F, maar spreekt hij zichzelf toch tegen.

"Net zoals bij Guangzhou was het toen bij de KNVB zaak om de speelwijze van met name nationale teams te vertalen in districten. Ook dat was met geselecteerde spelers, dus in dat opzicht is het vergelijkbaar", spreekt Engelkes. Maar waarin het niet vergelijkbaar is, is dat dit land natuurlijk zo veel malen groter is dan Nederland. Alleen Guangzhou zelf kent al een inwoneraantal van ongeveer 21 tot 22 miljoen mensen. Hierdoor hebben we veel te maken met infrastructuur en dat zorgt voor problemen als we spelers naar ons toe willen halen."