Ga naar Content
Sport

Ed Engelkes technisch directeur van Guangzhou R&F in China

27 november 2017, 11.43 uur · Aangepast 28 november 2017, 14.40 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Ed Engelkes wordt technisch directeur van het Chinese Guangzhou R&F. Dat is het gevolg van de samenwerking die Ajax is aangegaan met de Chinese club. Algemeen directeur Edwin van der Sar zette maandag zijn handtekening onder een vijfjarige overeenkomst. Guangzhou R&F, niet te verwarren met topclub Guangzhou Evergrande die de afgelopen zeven jaar landskampioen werd, wil met hulp van Ajax de beste jeugdopleiding in China ontwikkelen. De Amsterdamse club verdient in totaal 10 miljoen euro met deze deal.

De 53-jarige Engelkes, die onde meer de vrouwen van Ajax jaren onder zijn hoede had, neemt een aantal Amsterdamse trainers mee die de filosofie van Ajax gaan overbrengen. Alle facetten van een jeugdopleiding, zoals scouting, talentontwikkeling en de daaraan ondersteunende afdelingen, komen hierbij aan bod. Beide clubs hebben al de intentie uitgesproken het contract met vijf jaar te verlengen als de samenwerking bevalt.

"We waren de afgelopen jaren al actief op de Aziatische markt, maar voornamelijk op commercieel gebied", zei Van der Sar. "Deze samenwerking draait vooral om voetbal. De jeugdopleiding is voor Ajax al decennialang ontzettend belangrijk in alles wat wij doen. Het is bekend dat het voor ons lastig is om in de huidige Europese voetbalwereld verder te groeien. Door de Ajax Coaching Academy creëren we desondanks kansen om hierin stappen te maken."

De Chinese club, in 2011 opgericht door vastgoedontwikkelaar R&F, eindigde dit jaar als vijfde in de Super League. Vicevoorzitter Nicky Wong heeft hoge verwachtingen van de samenwerking. "Ajax is een club met een rijke historie. Zij hebben de beste jeugdopleiding van de wereld. Wij zijn een jonge club, maar met dezelfde filosofie als Ajax waar het gaat om de manier van spelen, maar ook met betrekking tot opleiden van jeugd."