Ga naar Content
Noord-Holland

Adviesorgaan UNESCO: Stelling van Amsterdam mogelijk geen werelderfgoed meer bij aanleg A8-A9

23 november 2017, 12.40 uur · Aangepast 23 november 2017, 17.27 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

NOORD-HOLLAND De provincie Noord-Holland en het Rijk staat een moeilijke beslissing te wachten. ICOMOS, het adviesorgaan van Unesco, heeft laten weten dat als de plannen voor de Verbinding A8-A9 worden goedgekeurd en de weg wordt aangelegd, de Stelling van Amsterdam de status van werelderfgoed mogelijk wordt ontnomen.

Over de aanleg van de verbinding A8-A9 wordt sowieso al jaren gesteggeld. Op het moment liggen er drie alternatieven voor de verbindingsweg. Alle drie zorgen ze voor verslechtering van de luchtkwaliteit in de omgeving en leveren ze maar weinig tijdwinst op, is uit onderzoek gebleken.

Lees ook: 'Doortrekken A8 naar A9 heeft alleen negatieve effecten'

En nu is er dus het probleem met de Stelling van Amsterdam, de voormalige verdedigingslinie van de hoofdstad, die tot ver rondom de stad rijkt. De drie opties waarmee de verbindingsweg de Stelling doorkruist, vindt ICOMOS niet acceptabel.

Wel heeft ICOMOS aangegeven dat zij begrip heeft voor de noodzaak de leefbaarheid en bereikbaarheid in Krommenie en Assendelft te verbeteren. Het adviesorgaan is zich er van bewust dat ruimtelijke ontwikkelingen in een economisch dynamische regio als Amsterdam onontkoombaar zijn. Ook kan ICOMOS zich vinden in het afwegingsproces van alternatieven tot nu toe. Dat heeft de provincie te horen gekregen via het Rijk.

Kijk ook: Reportage over komst verbindingsweg A8 naar A9

De provincie gaat nu in gesprek met de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Infrastructuur en Waterstaat over de betekenis van het advies. De provincie Noord-Holland zegt ernaar te streven zowel het UNESCO werelderfgoed te behouden als de leefbaarheid en bereikbaarheid van de regio te verbeteren.