Ga naar Content
Noord-Holland

'Doortrekken A8 naar A9 heeft alleen negatieve effecten'

12 september 2017, 19.44 uur · Aangepast 12 september 2017, 20.11 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

ZAANSTAD Uit onderzoek van Werkgroep A8-Coenbrug blijkt dat de plannen voor de verbinding van de A8 naar de A9 alleen maar negatieve effecten heeft. De verbinding zou de problemen rondom verkeersdrukte en luchtkwaliteit in de gemeente Zaanstad juist verslechteren.

Dat terwijl deze verbinding in eerste instantie die problemen moest oplossen. David Sluis, adviseur van de werkgroep, staat perplex van de plannen. "Dit lost niks op en maakt het de inwoners in de omgeving alleen maar moeilijker", zegt Sluis tegen NH Nieuws.

Op de N203 en N246 staan vaak files, waardoor inwoners van de nabijgelegen dorpen Krommenie en Assendelft regelmatig last hebben van sluipverkeer en geluidshinder. De beoogde verbinding moest volgens de provincie zorgen voor een betere verkeersdoorstroming en leefbaarheid in de gemeente Zaanstad. "Maar het lost niks op", vertelt Sluis.

Rapporten
Uit rapporten van de provincie blijkt dat het doortrekken van de A8 naar de A9 juist voor verslechtering van de luchtkwaliteit zorgt in de omgeving en nauwelijks een minuut reistijdwinst oplevert. Bovendien wordt de omgeving met de nieuwe verbinding veel meer belast. Er zullen daardoor per etmaal nog eens 30.000 extra voertuigen rijden, volgens de provincie. "Als je in Krommenie woont, kom je daar zo niet meer weg. Dus waar gaat dit over?", vraagt een geërgerde Sluis zich af.

Lees ook: Heemskerkers willen van verbindingsweg tussen A8 en A9 af: "Geluidsoverlast en fijnstofgehalte zullen verdubbeld worden"

"Dat zou ook de gezondheid van omwonenden niet ten goede kunnen komen." De gevolgen voor de gezondheid zijn echter niet onderzocht door de provincie, stelt de werkgroep in een persbericht. De enige oplossing is volgens de werkgroep daarom ook afzien van de verbinding, waar de provincie bovendien bijna een half miljard euro in wilde steken.