Ga naar Content

Gemengde gevoelens over betonblokken in Amsterdam: "Het voelt wel veiliger"

AMSTERDAM De Amsterdammers die vanochtend over de Dam liepen maakten voor het eerst kennis met de geplaatste betonblokken. Deze moeten het terroristen lastiger maken om een aanslag te plegen met een voertuig. "Het voelt wel veiliger."

Het plaatsen van betonblokken in de binnenstad is een onderdeel van meerdere maatregelen die de gemeente treft. Naast de Dam zijn ook op het Rembrandtplein, Leidseplein, Rokin en bij de Heineken Experience versperringen geplaatst. Andere maatregelen zijn onder andere de extra inzet op 'intelligence' bij de politie en het verder ontwikkelen van de anti-radicaliseringsaanpak.

Onder de Amsterdammers heersen gemengde gevoelens over de betonnen blokken. "Het is wel veiliger, maar ik heb er nooit echt bij stil gestaan dat je hier zomaar het plein op kan rijden", vertelt een vrouw. "Als je iemand pijn wilt doen is er altijd wel een mogelijkheid. Lukt het niet op de Dam, dan lukt het wel ergens anders", aldus een bezoeker van het plein. 

Lees ook: Amsterdam plaatst betonblokken op de Dam

De maatregelen komen voort uit een onderzoek dat de gemeente in augustus liet uitvoeren. Aanleiding voor het onderzoek waren de recente aanslagen in Europa waarbij de daders met voertuigen op drukke plaatsen inreden. De kans dat een aanslag ook in Amsterdam plaatsvindt is volgens de gemeente al langere tijd reëel.

In de loop van 2018 zullen de betonblokken, die geplaatst zijn als kortetermijnmaatregel, vervangen worden door vaste objecten die ook effectief zijn om de impact van een aanslag te beperken. Daarvoor moet eerst gekeken worden naar de levertijd en het verleggen van riolering, leidingen en kabels.