Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam plaatst betonblokken op de Dam

8 november 2017, 23.18 uur · Aangepast 9 november 2017, 09.09 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

AMSTERDAM (AT5) Amsterdam is begonnen met het plaatsen van 'fysieke barrières' in de stad. Op de Dam werden vanavond betonnen blokken geplaatst. Naast de betonblokken op de Dam worden ook op andere plekken zichtbare én onzichtbare anti-terreurmaatregelen genomen.

De barrières moeten het terroristen lastiger maken om een aanslag met een voertuig te plegen. Bij dergelijke aanslagen, gepleegd in onder meer Nice en Barcelona, reden aanslagplegers in op voetgangers. Hierbij vielen tientallen slachtoffers. 

Lees ook: NS beschermt Amsterdam CS met betonblokken tegen binnenrijdende auto's

De gemeente benadrukt dat het voorkomen van een aanslag met dergelijke maatregelen niet mogelijk is. De 'drempel' voor een aanslag moet hiermee echter wel worden verhoogd. Naast de Dam zijn ook op het Leidseplein, Rembrandtplein en op de Stadhouderskade bij de Heineken Experience barrières neergezet. 

Meer maatregelen
De maatregelen zijn het resultaat van onderzoek door de gemeente, hulpdiensten en ondernemers naar de kwetsbare locaties in de stad. Behalve de fysieke objecten wordt er ook gekeken naar aanpassing van het 'laad- en losregime' in de binnenstad en meer samenwerking tussen overheid en ondernemers.