Ga naar Content
Noord-Holland

Dakloze Purmerender speurt eigenaar verloren portemonnee op: "Superlieve man"

9 oktober 2017, 15.58 uur · Aangepast 9 oktober 2017, 16.21 uur
Door: · Foto: Robin van de Velde

PURMEREND Een geluk bij een ongeluk voor Robin van de Velde. De Purmerender raakte zaterdagavond zijn portemonnee kwijt, maar sloot het weekend dankzij een goudeerlijke dakloze toch niet in mineur af. "Een heel aardige en superlieve man."

Pas als Robin zaterdag aan het eind van de avond huiswaarts keert, komt hij er achter dat hij zijn beurs kwijt is. "Want ik had m'n fietssleutel in m'n portemonnee gestopt", vertelt hij aan NH Nieuws. 

Lees ook: Beverwijkse daklozen krijgen tijdelijk caravan van gemeente

Onderweg naar huis graaft hij in z'n geheugen, maar kan zich niet herinneren waar hij z'n portemonnee is verloren. Zijn zondag begint daarom met een spreekwoordelijke kater, maar dat verandert als hij aan het eind van de middag via Facebook een bericht van 'een oude bekende' krijgt. 

Café
Die oude bekende zat in een café, vertelt Robin. "Hij vertelde me dat er een dakloze man was binnengestapt die mijn portemonnee had gevonden en 'm graag wilde teruggeven." Omdat de man de pasjes in de portemonnee had bekeken, vroeg hij de cafébezoekers via Facebook Robin van de Velde op te zoeken. 

Een van de cafébezoekers herkent Robins naam en brengt hem op de hoogte.  "Ik moest hem zelf maar even opzoeken", vertelt Robin over de instructies om zijn portemonnee terug te krijgen. Maar waar vind je een dakloze man? "Hij schijnt een bekende in Purmerend te zijn en in het tentje bij het postkantoor in het centrum te wonen."

'Leuke ontmoeting'
Niet veel later staat Robin bij de vinder 'voor de deur'. "Dat was een heel leuke ontmoeting", vertelt hij. "Hij had mijn pasjes bekeken om er zeker van te zijn dat hij de portemonnee aan de juiste zou geven. Dat heeft hij dus goed aangepakt." 

Lees ook: NH Cultuur: Giovanni Moreno, van dakloos naar doorbraak

Robin vertelt dat de dakloze man zijn portemonnee op de Koemarkt - in het centrum van Purmerend - had gevonden. "Daar ben ik niet geweest. Daarom denk ik dat ik 'm ergens op de bar heb laten liggen, dat iemand 'm gevonden en meegenomen heeft en buiten heeft weggegooid." 

Rijbewijs
Als dank heeft Robin de man een vindersloon gegeven. Hoewel er zaterdag nauwelijks contant geld in zat, puilde z'n portemonnee wel uit van de pasjes. "Onder meer m'n rijbewijs, en als je een nieuwe moet aanvragen kost dat ook weer geld."