Ga naar Content
Noord-Holland

Van der Laan hoopte dat Amsterdam 'een lieve stad zal blijven'

6 oktober 2017, 09.55 uur · Aangepast 6 oktober 2017, 11.35 uur
Door: · Foto: VPRO Zomergasten

AMSTERDAM (AT5) "Ik hoop dat het de lieve stad blijft die het is." Met deze woorden beëindigde burgemeester Van der Laan deze zomer zijn Zomergasten-uitzending. Een boodschap die veel Amsterdammers ontroerde.

De Amsterdamse burgemeester overleed gisteravond aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Dat maakte de gemeente Amsterdam vanmorgen vroeg bekend. 

Lees ook: Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden

"Ik heb eens gezegd dat ik Amsterdammers lieve mensen vind. Toen sprong de rest van Nederland bovenop mij. Maar ik vind het echt", zegt Van der Laan in 2016 tegen AT5. Amsterdammers arrogant? Nee, volgens Van der Laan kijken Amsterdammers naar elkaar om. Hij noemt het vaak "het DNA van de stad." 

Het is deze boodschap die Van der Laan wil overbrengen in zijn laatste grote tv-interview afgelopen zomer in Zomergasten. Als presentatrice Janine Abbring vraagt wat de erfenis is die hij achterlaat in Amsterdam, zegt hij: "Dat het de lieve stad blijft die het is." Daarop reageert Abbring dat hij de stad ook liever heeft gemaakt. "Dat hoop ik", antwoordt hij. "Trots zijn is moeilijk. Maar het is waar. Je moet je zegeningen tellen. Maar je moet nooit tevreden zijn."

Lees ook: Zomergasten met Van der Laan wekt bewondering: "Blijf alstublieft nog een poos bij ons"

Verbondenheid
De uitzending van Zomergasten brengt een ware Ebermania teweeg. Op grote schermen in Amsterdam wordt gezamenlijk naar de uitzending gekeken. "Hij heeft het echt over de verbondenheid, en dat daar de oplossing ook zit", reageert een kijker. "Hij doet een beroep op ons en het feit dat hier en ook op andere plekken in de stad mensen de moeite nemen om dit te doen, geeft dat ook wel weer aan."

'We gaan samen'
Een bijzonder moment was er een paar weken geleden bij het bezoek van koning Willem-Alexander aan de Jordaan. Als gastheer Van der Laan de koning bij het verlaten van buurtcentrum Het Claverhuis voor wil laten gaan, zegt Willem-Alexander: "Nee, we gaan samen." Arm in arm liepen de koning en Van der Laan de deur uit. De foto die ervan is gemaakt werd massaal gedeeld op social media.

Lees ook: Kijk terug: Amsterdammers betuigen steun aan Van der Laan

'Enorme steun'
Nadat Van der Laan bekendmaakte per direct te stoppen met zijn taken als burgemeester, besloten honderden inwoners van Amsterdam hun steun te betuigen met een daverend applaus. Zelf is hij niet in staat om te reageren, maar zijn vrouw Femke neemt in de deuropening van de ambtswoning het woord namens hem. "Hij heeft jullie kunnen horen en hij heeft ervan genoten. Ik wil jullie namens mijn man hartelijk danken voor dit mooie gebaar en voor alle lieve reacties van de afgelopen dagen. Het is een enorme steun. Dank jullie wel."

Lees ook: Femke van der Laan: "Eberhard genoot van groot applaus"