Ga naar Content

Tientallen dode vissen gevonden in Ursemmerplas: "Het is kiezen tussen twee kwaden"

URSEM In de Ursemmerplas zijn vandaag zes dode karpers en tientallen kleinere dode vissen aangetroffen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) werd er vandaag van op de hoogte gebracht maar kan er niets aan doen.

De Ursemmerplas hoort sinds enkele jaren bij de naastgelegen camping Ursemmerhof en is een populair zwemwater onder de campinggasten. Om te voorkomen dat de plas bij warm weer vol komt te liggen met blauwalg, zit er sinds jaar en dag een pomp in, die het water in beweging moet houden. Vorige week is hij aangezet. 

"De gedachte erachter is dat koud water uit de onderste laag van de plas, waar minder zuurstof inzit, naar boven wordt gepompt, waardoor je blauwalg voorkomt. In de bovenste laag met warmer, zuurstofrijk water leven echter verschillende vissen die die zuurstof nodig hebben om te overleven", legt Marko Cortel van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier uit. Met dode vissen als gevolg.

Uitstel
Het hoogheemraadschap is geen voorstander van de pomp. "Het rondpompen van koeler water is geen oplossing tegen blauwalg. Het spul vormt zich toch wel, alleen stel je de vorming ervan uit", gaat hij verder. Het hoogheemraadschap kan echter niets tegen de vissterfte doen. "Het is hun plas, dus hun verantwoordelijkheid." Blauwalg of dode vissen, "het is kiezen tussen twee kwaden", voegt hij eraan toe. 

Lees ook: Balen van blauwalg in Ursemmerplas

Een ideale oplossing is er niet, aldus Kortel. "De Ursemmerplas stond tot twee jaar geleden op de lijst van zwemwater.nl, maar omdat er vaker wel dan geen blauwalg in voorkwam, heeft de provincie hem er op ons advies van verwijderd. Eigenlijk zou je er alleen maar omheen moeten lopen en van het uitzicht moeten genieten."

Paling
Een schrale troost: palingen die in de plas leven, hebben het vermogen om zich via land te verplaatsen naar water waar ze het beter naar hun zin hebben. De karpers en andere vissen maken echter geen schijn van kans en sterven. 

Camping Ursemmerhof was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.