Ga naar Content
Noord-Holland

Balen om blauwalg in Ursemmerplas

13 augustus 2015, 15.57 uur · Aangepast 13 augustus 2015, 17.09 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

URSEM "Echt balen dat we niet kunnen zwemmen, zeker nu met het mooie weer." Balen is het zeker, want voor de Ursemmerplas geldt de komende dagen een zwemverbod. De provincie Noord-Holland heeft blauwalg in het water aangetroffen.

Van regiocorrespondent Jurgen van den Bos

Het is opmerkelijk stil langs het water van de Ursemmerplas. Bij de ingang staat op het bord dat er een zwemverbod geldt, maar Femke en Merel uit De Goorn waren nog niet op de hoogte. Ze zijn, afgezien van enkele tientallen ganzen, de enige badgasten: "Heel jammer, want we dachten gezellig een dagje aan het water te kunnen zitten. Maar ja, dat is de natuur."

Vervelend
De Ursemmerplas is gevoelig voor blauwalg, omdat het vrij ondiep is. Het verbod geldt omdat blauwalg maag- en darmklachten kan veroorzaken. Wim Loots, beheerder van de naast gelegen camping Ursemmerhof baalt: "Op veel plekken is blauwalg geconstateerd, maar alleen in een voorstadium daarvan. Dus geen vieze blauwe drab. Het komt wel weer op een vervelend moment."

Loots vindt dat de provincie wat voorbarig is met plaatsen van borden voor het zwemverbod. In het verleden is een machine geplaatst die lucht pompt voor circulatie in het water. "Maar ja, je ziet het. Er is toch weer blauwalg. Dit is dus niet de oplossing."

Jaloers
Ondertussen hebben de ganzen en de eenden het rijk alleen. Femke en Merel, zijn jaloers op de vogels: "Zij liggen lekker in het water. Dat wil ik nu ook wel, maar ik neem geen risico. Er staat niet voor niets zo'n groot bord. We zetten thuis wel een badje neer, maar eerst nog even zonnen."

Maandag controleert de provincie Noord-Holland opnieuw het water in de Ursemmerplas.