Ga naar Content
Noord-Holland

VNG wil stokje steken voor plan om geld te rekenen voor ophalen grofvuil

2 augustus 2017, 12.16 uur · Aangepast 2 augustus 2017, 12.36 uur
Door: · Foto: NH

MEDEMBLIK De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is niet te spreken over de beslissing van het Centraal Afvalverwijderingsbedrijf West-Friesland (CAW) om in zeven gemeenten 20 euro te rekenen voor het ophalen van grofvuil.

Het CAW besloot tot de maatregel, die in het najaar wordt ingevoerd, "om mensen te ontmoedigen om hun afval op te laten halen". Door afval zelf weg te brengen, zou er meer gereycled worden, zo is de theorie. "In de vrachtwagen wordt het verpulverd en dat levert niks meer op", legde voorzitter Hendrik Stoker eerder uit aan NH Nieuws.

Lees ook: Grofvuil laten ophalen kost straks 20 euro per keer in West-Friesland

Volgens Reinier Kunst, medewerker belastingzaken bij de VNG, heeft het CAW het besluit echter zonder de goedkeuring van de gemeenteraden in West-Friesland genomen. "Alle heffingsmaatstaven moeten in de verordening staan, anders kan niet overgegaan worden tot heffing. Daarbij komt dat de Raad de verordening moet vaststellen, anders is deze niet rechtsgeldig", legt hij uit aan onze mediapartner Medemblik Actueel.

Kunst vindt dat plannen terug naar de tekentafel moeten. "De heffingsmaatstaf moet eerst in de verordening worden opgenomen, waarna hij opnieuw moet worden vastgesteld door de Raad. Vooropgesteld natuurlijk dat de Raad hiermee in kan stemmen."