Noord-Holland

Grofvuil laten ophalen kost straks 20 euro per keer in West-Friesland

27 juli 2017, 19.20 uur

NH/Marieke Pijlman

HOORN - HOORN Het grofvuil gratis laten ophalen is binnenkort verleden tijd in West-Friesland. In de zeven Westfriese gemeenten gaat het 20 euro per keer kosten om je oude meubilair op te laten halen. "Het is te triest voor woorden", vindt Hoornse raadslid Robert Vinkenborg van HOP (Hoornse Onafhankelijke Partij).

Volgens hem en vele anderen worden op deze manier de zwaksten in de samenleving het hardst geraakt. "Als je een inkomen hebt van 900 euro in de maand met een huur van 400 euro, dan kan je echt geen 20 euro missen."

Ook op straat is er ophef over de nieuwe maatregel. "Waar moet ik dan straks met mijn spullen naartoe?", vraagt een buurtbewoonster zich af. "En waar denk je dat dit terecht komt? Het wordt een rommel, want mensen dumpen hun troep straks gewoon op straat."

Ontmoedigen
De maatregel is genomen door Centraal Afvalverwerking West-Friesland (CAW). Dat is een samenwerkingverband tussen de zeven Westfriese gemeenten. "We doen dit om de mensen te ontmoedigen om hun afval op te laten halen", vertelt Hendrik Stoker, voorzitter van CAW. 

"In de vrachtwagen wordt het verpulverd en dat levert niks meer op. Als mensen hun afval wel zelf wegbrengen, dan wordt het gescheiden bij het afvalstation. En daar moeten we naartoe met z'n allen, afval zoveel mogelijk scheiden."

Knelpunten
Stoker is wel bereid om een paar maanden na de invoering de nieuwe maatregel te evalueren. "Ik snap dat sommige mensen hard worden geraakt, maar ik denk wel dat we met z'n allen deze kant op moeten. We moeten straks gewoon gaan bekijken waar de knelpunten zitten. Daar komen we echt wel uit."

Maar als het aan Vinkenborg ligt, komt het niet zo ver. "We gaan er alles aan doen om dit tegen te houden." Vooralsnog wordt de maatregel dit najaar ingevoerd.