Ga naar Content

Artis onderzoekt hoe halfaap kon ontsnappen: "Normaal doen ze dit niet"

AMSTERDAM (AT5) Artis zoekt uit hoe de halfaap in het holst van de nacht kon ontsnappen uit het apenverblijf in de dierentuin. De rode vari werd vanochtend door een taxichauffeur gespot op de Weesperstraat.

Het is volgens Dennis de Haan, dierenverzorger in Artis, de vraag waarom het dier er vandoor ging. "Deze brug, daar staat geen stroom op, maar dat is 's avonds een soort schrikdraad. Het is de vraag waarom hij eruit is gegaan en hoe hij eruit is gegaan. Normaal gesproken doen ze het niet."

Doorgaans doen de halfapen niet veel meer dan chillen. "Als hij er normaal gesproken uit zou gaan, dan zou hij in een boom gaan zitten en bij zijn vriendjes blijven." Volgens Dennis is de gracht om het verblijf breed genoeg dat het niet aantrekkelijk is om te gaan springen.

De halfaap werd binnen een uur gevangen in de parkeergarage van de Stopera. "Hij zocht een veilige plek. Je ziet hem rennen en hij zoekt eigenlijk een hoge boom om in te kruipen en te blijven zitten. Die is hij waarschijnlijk niet tegengekomen en is hij de parkeergarage ingerend om rust te hebben."

Volgens de verzorgers van Artis is er geen verband tussen de ontsnapte pauw van een week geleden en de halfaap. 

Foto: