Ga naar Content

VIDEO: Vanmiddag uitspraak in Hoornse zedenzaak

ALKMAAR De rechter doet vanmiddag uitspraak in de Hoornse zedenzaak. Mohamed M. staat terecht voor het proberen te verkrachten van een Hoornse vrouw en diefstal met geweld. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van twee jaar en acht maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

De zaak werd landelijk nieuws toen bleek dat niet de politie, maar onderzoek van de verdachte zelf leidde tot een doorbraak in de zaak. M. had namelijk haar telefoon gestolen en zo achterhaalde ze zijn adres. Bovendien vond ze twee belangrijke ooggetuigen. Het leidde tot een storm aan kritiek richting politie en justitie.

Lees ook: Zaak Hoornse aanranding staat niet op zichzelf: mensen schakelen vaker privérechercheur in

M. bekende twee weken dat hij verkeerd had gehandeld, maar niet dat hij haar probeerde te verkrachten. Hij dacht dat zij ook seks wilde en verklaarde bovendien heel erg dronken te zijn. Tijdens de zitting bood hij haar zijn excuses aan.

'De sprankeling uit mijn ogen is weg'
Zelf nam Esmee, een verzonnen naam, ook het woord. "Ik ben blij dat ik nog leef, dat is het allerbelangrijkste, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Want ik ben niet meer altijd blij dat ik leef omdat ik heel nare en donkere gedachten heb", begon ze haar verklaring. "Van de ene op de andere dag ben ik niet meer de vrolijke meid die ik was. Mijn vrienden zeggen dat de sprankeling uit mijn ogen weg is. Ik kan mij niet meer blij voelen. Ik ben anders geworden en dat is niets anders dan levenslang. Ik hoop op een lange celstraf. Misschien dat ik dan kan beginnen aan het worden van de vrouw die ik ooit was."

De eis van het Openbaar Ministerie, twee jaar cel en acht maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk, werd uiteindelijk een teleurstelling voor Esmee die op meer had gehoopt. Om 13.00 uur doet de rechter uitspraak. 

Foto: Shutterstock