Ga naar Content

Woningnood: familie verhuist noodgedwongen naar Friesland

WEESP Abdellah Arrais en zijn gezin vertrekken vandaag noodgedwongen uit Weesp. De familie woonde met een andere familie opeengepakt in een klein appartement. Nu hebben ze eindelijk een nieuwe woning gevonden. Ze moeten er alleen wel voor naar Friesland.

Abdellah Arrais ziet voor zichzelf geen andere keuze, zo zegt hij tegen mediapartner Weespernieuws. Voor zijn gevoel wordt hij tegengewerkt door woningbouwvereniging Ymere en ook de gemeente kon ze niet helpen: hun smeekbede voor een eigen woning in Weesp werd niet gehoord.

Wel lag er een ultimatum: vóór 27 februari moest Abdellah de flat van zijn broer Mustafa en zijn beide ouders verlaten omdat Ymere de situatie ook onacceptabel vond.

Lees ook: Familie woont met 16 personen in flatje

De problemen ontstonden toen Abdellah ruim een jaar geleden met zijn gezin na een verblijf van dertien jaar in Dubai terugkeerde naar Nederland. Hij had altijd in de omgeving van Weesp gewoond en dacht tijdelijk bij zijn broer Mustapha en ouders in te trekken.

Ondanks zijn werk als pakketbezorger, lukte het maar niet om een betaalbare huurwoning te vinden. Ook kreeg het gezin geen urgentieverklaring.

De Nederlandse familie woonde daarom met acht volwassenen en acht minderjarige kinderen in de kleine woning. "Het is een jungle", zei Mustapha Arraiss destijds. "Ik heb er geen woorden, het is gewoon te veel", aldus zijn dochter Ibtisem.

160 kilometer
Aan die situatie komt nu dus een eind, maar ze moeten er wel een eindje voor rijden. De nieuwe woning in Kollum ligt ruim 160 kilometer verderop en biedt het gezin vier slaapkamers, een grote tuin en een schuur. En dat voor een mooie huurprijs. Ondanks het verdriet om het vertrek uit Weesp is Abdellah optimistisch gestemd. "We gaan er het beste van maken." 

Toch geeft hij de hoop op een woning in Weesp niet op. "Ik sta nog steeds ingeschreven bij Woningnet. Ooit zal het me lukken om een huis in Weesp te vinden. Daarvoor voel ik me te veel Weesper en wil ik dichter bij onze zieke ouders wonen."

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws