Ga naar Content

Familie woont met 16 personen in flatje

WEESP De woningnood in de regio's Gooi en Amsterdam is hoog. En dat leidt soms tot schrijnende situaties. Eén van de excessen die woningbouwverenigingen tegenkomen is dat té veel mensen bij elkaar gaan wonen in een té klein huis. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de familie Arraiss. Die familie woont met zestien personen in vierkamerappartement in Weesp.

Door verslaggever Joost Lammers

Het is vol in Huize Arraiss. Bijna alle ruimtes worden gebruikt als slaapkamer. De Nederlandse familie woont op elkaar gepakt met acht volwassenen en acht minderjarige kinderen. "Het is een jungle", zegt Mustapha Arraiss. "Ik heb er geen woorden, het is gewoon te veel", zegt dochter Ibtisem.

De problemen ontstaan als Abdellah, de broer van Mustapha, met zijn gezin terugkeert uit Dubai. Hij heeft altijd in de omgeving van Weesp gewoond en denkt tijdelijk bij zijn broer en ouders in te trekken. Hij werkt inmiddels als pakketbezorger, maar het lukt maar niet om een betaalbare huurwoning te vinden. Ook krijgt het gezin geen urgentieverklaring.

Onveilig
De situatie duurt inmiddels al een jaar en de familie komt er zelf niet meer uit. Eigenaar van de flat, woningbouwvereniging Ymere, vindt het ook onacceptabel. "Het is onconfortabel voor de familie, onveilig en onwenselijk", zegt Coen Springelkamp van Ymere. "Het is iets wat we niet kunnen toestaan. Wat ik wel wil benadrukken is dat ze geen overlast veroorzaken."

Het geval van de familie Arraiss staat niet op zichzelf. Uit een rondgang langs grote woningbouwverenigingen blijkt dat zogenoemde overbewoning vaker voorkomt. "Door de woningnood zien we dat mensen creatieve oplossingen verzinnen en dan gaan ze vaak samen wonen. Dat zien we een aantal keer per jaar", aldus Springelkamp. Hoe groot het probleem daadwerkelijk is, is niet bekend. Diverse woningbouwverenigingen geven aan geen goed beeld te hebben of pas te registreren als er overlast is.

Ultimatum
De familie Arraiss zit met de handen in het haar en heeft bij de gemeente Weesp aangeklopt voor hulp. De gemeente laat in een reactie weten "de situatie van de familie Arraiss geen ideale situatie te vinden", maar dat de familie het zelf moet oplossen. "Het is moeilijk je in de regio te vestigen, zeker vanuit het buitenland komend. Het is een overspannen woningmarkt. Elders in het land is het daarentegen wel mogelijk om binnen afzienbare tijd aan woonruimte te komen."

Ymere heeft de familie een ultimatum gesteld. Uiterlijk 28 februari 2017 moet Abdellah met zijn gezin zijn verhuisd. De woningbouwvereniging biedt wel hulp aan en geeft een verhuizing naar Friesland als optie. Abdellah staat nog niet te springen en vindt dat wel erg ver weg. Hij heeft net een vaste baan en zijn kinderen gaan in het Gooi naar school. Maar dat er iets moet gebeuren, daar is iedereen het over eens. Mustapha: "Dit is onhoudbaar."

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws