Ga naar Content

Zelfverzekerde Anita (64) steelt de show en wint NK bodybuilden na moeilijke tijd

De Zaanse bodybuilder Anita van Westrop (64) heeft zondag het Nederlands Kampioenschap bodybuilden gewonnen. Na vijf zware jaren, is het een enorme overwinning voor Anita. "Ik ben helemaal uit het dal gekomen", zegt ze blij. 

Foto: Jet de Boer

Anita van Westrop deed twee dagen terug mee aan het NK bodybuilden in het Brabantse Oss. Nadat ze eerste werd in de voorronde, ging ze er daarna met de hoofdprijs vandoor. 

Bloed, zweet en tranen 

De weg naar het goud was niet makkelijk, vertelde de 64-jarige bodybuilder eerder aan NH.  "Meerdere hartinfarcten, herseninfarcten, reuma en long covid, noem het maar op en ik heb het gehad." Een moeilijke tijd vol ziekenhuisbezoeken volgde, een tijd die Anita maar al te graag achter zich laat. Liever focust ze zich op het bodybuilden: "Ik heb veel wedstrijden gedaan vroeger, maar dit was de makkelijkste voorbereiding én leukste tijd ooit."

Anita haar winnende oefening deed ze op het nummer Stayin' Alive van de Bee Gees. Een knipoog naar de hartaanvallen die ze overleefde. Het popnummer wordt vaak gebruikt bij reanimatie om het ritme van de hartmassage te bepalen. 

"De hele zaal ging uit zijn dak en zelfs de jury stond op de stoelen. Het was overweldigend", vertelt Anita.

Toch was de bodybuilder zelf helemaal niet zenuwachtig. Ze had veel vertrouwen in dat ze de wedstrijd zou winnen. Zelf wijdt ze dat aan haar leeftijd: "Vroeger had ik meer stress en zenuwen, nu sta ik anders in het leven."

Tekst gaat door onder de foto.

Anita won ook de B-finale waarmee ze zich kwalificeerde - Foto: Jet de Boer

In de pauze liep Anita door de zaal en werd ze door veel mensen aangesproken. "Ze hadden zoveel respect en wilden met mij op de foto. Er kwam ook een bekende bodybuildster uit Amerika naar me toe en ze maakte mij zoveel complimenten."

Eenmaal terug op het podium kreeg Anita de grote beker. "Ik maakte nog een eerbetoon aan mijn vader, die zei altijd 'nooit opgeven, altijd doorgaan'. Daarom heb ik de wedstrijd ook gedaan."

Europees kampioenschap

"Het is echt een kroon op mijn werk", zegt Anita lachend. "Maar ik heb geen zin om al te stoppen." Later dit jaar wil de atlete meedoen aan het Europees kampioenschap bodybuilden. "Ze hadden gevraagd of ik over drie weken mee wilde doen in Bulgarije, maar dat was mij iets te snel." Voorlopig blijft Anita dus op topniveau trainen. 

Ze heeft nog genoeg plannen voor de toekomst. Anita wil een voorbeeld zijn voor andere vrouwen in de 60 en wil ze samen met vriendin Jet de Boer gaan helpen in de sportschool. "We willen samenwerken met de Hartstichting om vrouwen weer gezond te maken", legt ze uit. "Dat hoeft niet per se met bodybuilden."

NH sprak Anita ook in de voorbereiding van het NK Bodybuilden, bekijk de reportage hieronder.

Na vijf jaar tegenslag gaat Anita (64) op voor het NK Bodybuilden - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]