Ga naar Content

Inzet reddingsbrigade bij Aalsmeerse zwemlocaties moet meer zwemdoden voorkomen

De Amstelveense reddingsbrigade gaat vanaf deze zomer tijdens drukke dagen toezicht houden bij twee populaire Aalsmeerse zwemlocaties. Daarmee volgen ze het advies op van het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ). Afgelopen september verdronk in de Westeinderplassen dichtbij het Surfeiland nog een 44-jarige Aalsmeerder

Lichaam gevonden in water bij Surfeiland Aalsmeer - Foto: VLN NIeuws

Maanden voor die verdrinking schakelde de gemeente Aalsmeer het NIVZ al in voor een veiligheidscheck van het Surfeiland en de zwemsteiger aan de Herenweg in Kudelstaart. Beide locaties scoorden ruim voldoende, maar het NIVZ adviseert wel om bij drukte strandwachten in te zetten en zo het risico op verdrinking te verkleinen. 

Dood in zes minuten

Daarnaast moeten er op meer plekken vrij toegankelijke reddingsmiddelen komen. Het instituut benadrukt in haar aanbevelingen dat zwemmers die niet meer bovenkomen gemiddeld na zes minuten al overlijden. Na vier minuten treedt hersenbeschadiging op. 

Dat betekent dat hulpdiensten die op een 112-melding voor een drenkeling afkomen eigenlijk altijd te laat zijn. "Feitelijk is alleen hulp die direct ter plekke geboden kan worden effectief om een zwemmer in nood te helpen", schrijft het NIVZ. 

Vrijwilligers opleiden

Aanwezige strandwachten kunnen voor een drenkeling dus het verschil tussen leven en dood betekenen. Daarom heeft de gemeente Aalsmeer met Reddingsbrigade Amstelveen afgesproken dat zij in het zomerseizoen minimaal zeven volle weekenden toezicht gaan houden op water en land.

"Het is een pilot, want we hebben nog nooit gebiedsbewaking op meerdere dagen gedaan", vertelt Herman Veldman van Reddingsbrigade Amstelveen. Daarom leidt de reddingsbrigade de komende tijd vrijwilligers op. Die cursussen beginnen volgende week. De vrijwilligers leren wat ze moeten doen om mensen vanaf de kant, maar ook vanaf een boot te helpen. 

"Het is heel belangrijk dat er continu ogen op de mensen in het water gericht zijn"

Herman Veldman

Inmiddels zijn er volgens Veldman genoeg vrijwilligers om straks tweederde van de shifts te kunnen bezetten. Hij roept mensen met interesse op om zich te melden. "Het is heel belangrijk dat er continu ogen op de mensen in het water gericht zijn. Een drenkeling maakt namelijk bijna nooit herrie. In de meeste gevallen zakt iemand langzaam weg."

Naast de inzet van lifeguards zet de gemeente op advies van het NIVZ meer zichtbare veiligheidsborden neer en brengt een duidelijke scheiding tussen het zwemgebied en gebied voor watersporters aan.  

Beide locaties kregen een risico-cijfer toegekend. Dat cijfer is gebaseerd op de kans van het risico, de duur van de blootstelling en de ernst van het eventuele letsel. Concreet wordt gekeken naar: stroming, golven, gemiddeld aantal bezoekers en zwemmers, conflicterende situaties/activiteiten op het water en het land en gevaarlijke objecten. Het Surfeiland kreeg een risico-cijfer van 31, wat gemiddeld is en de zwemsteiger kreeg een risico-cijfer van 6, wat laag is. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]