Start van hoofdcontent

In beeld: zo werd gisteravond Thanksgiving gevierd

25 november 2022, 11.49 uur · Aangepast 25 november 2022, 12.11 uur

Tijdens Thanksgiving wordt traditioneel dank gezegd voor de oogst en andere goede dingen. Veel Amerikanen vieren het feest in familiekring. Ze kijken eerst een American Football-wedstrijd en eten daarna kalkoen.

 

De feestdag wordt altijd gevierd op de vierde donderdag in november, en geldt als het begin van het feestseizoen dat tot het eind van het jaar duurt.

 

Maar voor de inheemse bevolking is Thanksgiving geen feestdag, legden we eerder uit in dit artikel.

De feestdag wordt ook aangegrepen om mensen die het niet makkelijk hebben te helpen. Zo werd er in Los Angeles en New Mexico voor onder anderen daklozen gekookt:

In New York werd de beroemde Thanksgiving Day-parade gehouden, met tientallen reusachtige ballonnen:

Niet alleen in de VS werd stilgestaan bij de feestdag. Zo werd er ook gekookt voor de Amerikaanse militairen op de Japanse legerbasis Yokota in Fussa en werd er in Doha, Qatar, tijdens het WK voetbal ook kalkoen gegeten:

En ook in Nederland lijkt Thanksgiving steeds populairder te worden. Eerder zeiden Nederlandse kalkoenleveranciers al dat er de afgelopen jaren steeds meer bestellingen worden geplaatst voor een kalkoen voor de vierde donderdag van november.

Op sociale media delen vierders hun ervaringen:

Ook de vriendschap van Wanda Dench en Jamal Hinton werd gisteren weer gevierd. Dench wilde jaren geleden haar kleinzoon uitnodigen voor Thanksgiving, maar stuurde per ongeluk een bericht naar het telefoonnummer van de 17-jarige Jamal Hinton. De vrouw hield zich aan haar belofte en had Hinton te gast.

Dat is inmiddels zeven jaar geleden en het is een Thanksgiving-traditie geworden: gisteren vierden Dench en Hinton samen weer de feestdag.

En vandaag, de dag na Thanksgiving, is het Black Friday, een dag waarop met grote kortingen de koopjesjagers naar de winkels worden gelokt. Vandaag doen veel Amerikanen hun cadeau-inkopen voor de feestdagen. De laatste jaren is Black Friday ook in Nederland aan een opmars bezig.