Start van hoofdcontent

Rutte hamert bij VN op eensgezindheid tegen Rusland: 'Kies voor goede kant'

23 september 2022, 18.40 uur · Aangepast 23 september 2022, 21.49 uur · Foto: EPA

Premier Rutte heeft vrijdag bij zijn speech in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gehamerd op eensgezindheid binnen de VN tegen Rusland. "Dit is het moment om aan de goede kant van de geschiedenis te staan", zei hij in de vergaderzaal in New York.

Volgens Rutte voert de Russische president Poetin "een oorlog van agressie" in Oekraïne, die zich nog kan uitbreiden. "Hij zal niet stoppen bij Oekraïne als wij hem nu niet tegenhouden", zei Rutte.

De premier veroordeelde het Russische oorlogsgeweld scherp:

Een fragment uit de VN-toespraak van minister-president Mark Rutte in New York. - NOS

Onvoorwaardelijke steun

Te lang is volgens Rutte gedacht dat het "puur retoriek" was op de momenten dat Poetin het einde van de Sovjet-Unie omschreef als grootste geopolitieke catastrofe van de twintigste eeuw. "Maar achteraf reflecteert het een gevaarlijk wereldbeeld."

Het is daarom cruciaal dat de internationale gemeenschap als één blok staat voor de grondbeginselen van de VN en tegen Rusland, zei de premier, waarbij Nederland "met zijn bondgenoten" Oekraïne in ieder geval onvoorwaardelijk zal blijven steunen. "Op welke manier dan ook, zo lang als nodig is."

Rutte is in New York met onder anderen minister Hoekstra en minister Schreinemacher (l) - Foto: Marieke de Vries | NOS

Rutte stipte in zijn VN-speech ook de klimaatproblematiek aan en de noodzaak om op dat vlak "snel beloftes waar te maken", maar het grootste gedeelte van zijn toespraak ging over de oorlog in Oekraïne.

'Niet terug naar tijd van imperialistische oorlogen'

Aan het begin sprak hij bijvoorbeeld over opgroeien in de Koude Oorlog en de bepalende rol van de recent overleden oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov bij het einde van die periode.

"Hij had de moed om, uit principe, te kiezen voor vrijheid en de mensheid", zei Rutte. Het onderstreept volgens hem dat er "altijd een keuze is" en dat Rusland op dit moment "aan de verkeerde kant van de geschiedenis" staat.

Hij sloot zijn speech af door hierop terug te grijpen. "We kunnen niet terug naar een tijdperk van imperialistische oorlogen, gruweldaden en massagraven", zei Rutte. "Dus voor degenen die nog geen keuze hebben gemaakt: dit is het moment om dat te doen en aan de goede kant van de geschiedenis te staan."