Stormram Dost behoedt Utrecht voor nederlaag op bezoek bij RKC

In de eerste speelronde van de eredivisie speelde RKC Waalwijk een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. - NOS

Bas Dost was nog niet fit genoeg voor een basisplaats, maar de spits van FC Utrecht kan ook als invaller van grote waarde zijn. De meest prominente aanwinst van het vernieuwde FC Utrecht boog tegen RKC Waalwijk hoogstpersoonlijk een 2-0 achterstand om in een 2-2 gelijkspel.

En daarmee behoedde Dost zijn ploeg voor een valse start in de eredivisie. In een seizoen waarin de verwachtingen van de club van geldschieter Frans van Seumeren en de nieuwe trainer Henk Fraser hooggespannen zijn.

Fraser had bij Utrecht een basisplaats ingeruimd voor aanwinsten Nick Viergever (voormalig Ajax en PSV), het van Bayern München overgekomen talent Taylor Booth, de ijzersterke Franse verdediger Modibo Sagnan, de van Celtic gekomen Griekse doelman Vasilios Barkas, de talentvolle aanvaller Daishawn Redan en voormalig Go Ahead-middenvelder Luuk Brouwers.

Bel Hassani scoort fraai

Met al die nieuwelingen kwam Utrecht nog vol overtuiging uit de startblokken. Al in de eerste minuut kreeg Redan een enorme kans, maar hij de spits wist de bal voor open doel niet goed te raken. Even later ging een schuiver van Othman Boussaid net naast het doel van RKC.

De thuisploeg werd pas na een kwartier voor het eerst gevaarlijk. Een inzet van Iliass Ben Hassani werd door een verdediger van Utrecht geblokt. Uit de hoekschop die volgde was het wel raak. Verdediger Dario van der Buijs schoot hard raak: 1-0.

Na die openingstreffer was de wedstrijd gelijkwaardig, maar het was RKC dat kort voor rust opnieuw scoorde. Een fraaie en spijkerharde uithaal van Ben Hassani viel via de binnenkant van de paal binnen.

Dost trefzeker bij invalbeurt

De 2-0 achterstand was voor Fraser het sein om Dost al in te brengen. De lange spits is nog niet volledig wedstrijdfit, maar kwam vroeger dan voorzien binnen de lijnen.

Bas Dost na zijn twee treffers bij zijn debuut voor FC Utrecht tegen RKC Waalwijk - NOS

De tweede helft begon met een reuzenkans voor Michiel Kramer, maar de spits van RKC schoot van dichtbij hoog over. Vlak daarna liet Dost zien hoe het wel moet. Nadat RKC-doelman Etienne Vaessen een afstandsschot onnodig losliet, tikte de achttienvoudig international de rebound binnen. Het was de eerste eredivisiegoal van Dost sinds mei 2012.

Na die aansluitingstreffer moest er flink gewisseld worden, want Bel Hassani, Lennerd Daneels (beiden RKC) en Mike van der Hoorn (Utrecht) liepen een blessure op. Het tempo verdween daardoor wat uit de wedstrijd, al kreeg Shawn Adewoye nog een grote kans uit een vrije trap van Van den Buijs, maar hij schoot ruim naast.

Vijf minuten voor tijd kopte Dost raak uit een voorzet van Brouwers en zorgde zo voor de 2-2. Ook Patrick Vroegh miste vervolgens een opgelegde kans voor RKC. In blessuretijd had Dost zijn debuut helemaal onvergetelijk kunnen maken, maar hij schoot tot tweemaal toe de bal het Mandemakers Stadion uit.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?