Start van hoofdcontent

Nederlands record en Diamond League-zege voor Bol, Hassan snelste op 3.000m

6 augustus 2022, 17.31 uur · Foto: Reuters

Femke Bol en Sifan Hassan hebben ruim een week voordat de EK atletiek in München beginnen een zege geboekt in de Diamond League.

Bol liep voor het eerst dit seizoen de 400 meter (zonder horden) en was meteen succesvol. Met 49,75 was ze niet alleen de snelste in Chorzów, ze zette ook een Nederlands record neer. De 22-jarige Amersfoortse hield daarmee de Poolse Natalia Kaczmarek en de Jamaicaanse Candice McLeod achter zich.

Het oude Nederlands record stond op naam van Lieke Klaver, die vorige maand bij de WK in Eugene 50,18 op de klokken had gezet. De winst in Polen is voor Bol een goede generale voor de Europese kampioenschappen, waar ze naast de 400 meter horden en de 4x400 meter estafette ook uitkomt op deze afstand.

EK atletiek bij de NOS

 

De EK atletiek zijn van 15 tot 22 augustus live te volgen bij de NOS. Elke avond is er een extra uitzending op televisie en een livestream op NOS.nl en in de NOS-app met livesport en samenvattingen.

 

De marathons zijn op maandag 15 augustus vanaf 10.00 uur te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Hassan won de 3.000 meter. Twee weken na de WK in het Amerikaanse Eugene, waar ze zesde werd op de 5.000 meter en vierde op de 10.000 meter, bleek ze in Chorzów weer voldoende inhoud te hebben voor een machtige eindsprint.

Bij het ingaan van de laatste bocht pakte ze de kop en die stond ze niet meer af. Ejgayehu Taye (op de WK zesde op de 10.000 meter) en Margaret Kipkemboi (op de WK derde op de 10 kilometer en vierde op de 5 kilometer) kwamen er niet meer langs. Maureen Koster werd tiende, Diane van Es (in een persoonlijk record) dertiende.

Eerder op de dag verbeterde kogelstootster Jessica Schilder al het Nederlands record bij de Diamond League in Polen.