Start van hoofdcontent

Partij Boris Johnson raakt twee zetels kwijt in parlement, voorzitter stapt op

24 juni 2022, 07.14 uur · Foto: AFP

De Conservatieve Partij van zittend premier Boris Johnson heeft in het Verenigd Koninkrijk twee zetels verloren bij tussentijdse verkiezingen. In Tiverton-Honiton ging de zetel naar de Liberal Democrats, in Wakefield naar Labour. De tussentijdse verkiezingen werden als belangrijke test gezien voor de partij van Johnson.

De zetel in de noordelijke stad Wakefield was 87 jaar lang in handen van Labour, maar de partij raakte het district in 2019 kwijt aan de Tories. Nu heeft Labour de zetel dus weer in handen. In Tiverton-Honiton, een plaatsje in het zuidwesten waar honderd jaar steevast op de Conservatieve Partij werd gestemd, ging de zetel naar de Liberal Democrats.

De voorzitter van de Britse Conservatieve Partij stapt op na de tegenvallende resultaten. "Onze aanhangers zijn verdrietig en teleurgesteld door de recente gebeurtenissen en ik deel die gevoelens", schrijft Oliver Dowden in zijn ontslagbrief aan premier Boris Johnson, die hij op Twitter plaatste. "We kunnen niet doorgaan zoals we al deden. Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen en ik heb geconcludeerd dat, onder deze omstandigheden, het voor mij niet juist zou zijn om deze positie te blijven bekleden."

Voor de slagkracht in het Lagerhuis maakt het verlies voor Conservatieve Partij niet uit. Johnson heeft hier een ruime meerderheid. Toch is het een gevoelige tik. De premier is de afgelopen maanden zwaar onder vuur komen te liggen vanwege de zogenoemde 'partygate'.

Gedurende de coronaperiode gold er in Engeland een strenge lockdown. De bevolking was aan strenge regels gebonden, maar medewerkers van Johnsons Downing Street 10 woonden borrels en feestjes bij. Begin deze maand overleefde Johnson een vertrouwensstemming. Hij mocht van zijn eigen partij aanblijven, maar de oppositie rook bloed. Het verlies van de twee zetels kan de discussie over zijn positie doen heropleven.

Correspondent Arjen van der Horst:

 

"Bij de laatste verkiezingen had de Conservatieve winnaar 24.000 stemmen meer dan zijn naaste rivaal in Tiverton-Honiton, een kolossaal gat. De winst van de Liberaal-Democraten hier is een ware politieke stunt. Het is de derde keer in een jaar tijd dat de Liberaal-Democraten een 'safe seat' van de Tories weten af te pakken. Een teken aan de wand voor Johnson, want zijn traditionele achterban loopt weg.

 

Ook het verlies in Wakefield is pijnlijk. Dit was een van die Red Wall-districten: traditionele rode bolwerken in het midden en noorden van Engeland die Johnson in 2019 zo verrassend won. Hier verliest hij nieuwe kiezers die de Tories net hadden aangeboord."

"Vanavond hebben de inwoners van Tiverton en Honiton namens Groot-Brittannië gesproken", concludeerde winnende Lib Dem-kandidaat Richard Foord gisteravond. "Het nu tijd voor Boris Johnson om te gaan, en wel meteen."

Johnson noemde de suggestie dat hij zou kunnen aftreden omwille van het verlies van de Conservatieve zetels donderdag onzin. Hij zei dat het gebruikelijk is dat regeringspartijen tussentijdse verkiezingen verliezen.

De tussentijdse verkiezingen werden voorafgegaan door spraakmakend ontslag van Conservatieve parlementsleden. Het Conservatieve parlementslid van Tiverton, Neil Parish, moest opstappen nadat hij betrapt was op het kijken van porno op zijn telefoon in het Lagerhuis. Het zittende Conservatieve lid in Wakefield, Imran Ahmad Khan, werd uit de partij gezet nadat hij was veroordeeld voor aanranding van een minderjarige jongen.