Ga naar Content

Dag 7 van de oorlog in Oekraïne, dit zijn de laatste ontwikkelingen

Oekraïne meldt vier doden door een Russische kruisraket die bij een wooncomplex terechtkwam in de Oekraïense stad Zjytomyr. De raket zou bedoeld zijn geweest voor een vliegbasis in de buurt. Verder zouden er Russische parachutisten zijn geland in Charkov en lijkt de zuidelijke havenstad Cherson gevallen. Een overzicht.

De oorlogshandelingen

 • Russische parachutisten zijn geland in Charkov en hebben daar een militaire medische kliniek aangevallen, staat op een Telegramkanaal van het Oekraïense leger. Om de stad in het noordoosten van Oekraïne woedt al dagenlang een hevige strijd.
 • Russische troepen hebben het treinstation en de haven van Cherson in handen, meldt de burgemeester van de stad die aan de Zwarte Zee ligt. Volgens CNN zijn de Russen doorgedrongen tot het centrum. Een lokale functionaris zegt tegen de BBC dat 200 mensen zijn omgekomen, voornamelijk burgers.
 • Oekraïne meldt dat een aanval met een Russische kruisraket in de stad Zjytomyr aan vier mensen het leven heeft gekost. De raket zou bedoeld zijn geweest voor een vliegbasis.
 • In Nederland regelt opvangorganisatie COA 2000 plekken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, blijkt uit antwoorden van het stadsbestuur van Utrecht. Als er de komende week al vluchtelingen aankomen in Utrecht, wordt daarvoor opvang geregeld in hotels of via bijvoorbeeld kerken.

Verslaggever Heleen D'Haens was bij de grens tussen Hongarije en Oekraïne, waar volgens de VN tienduizenden Oekraïners naartoe zijn gevlucht.

Een kijkje aan de Hongaarse grens: 'Veel Oekraïners wachten hier op familie' - NOS

Diplomatie

 • Het is onduidelijk hoe het verdergaat met de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne. Maandag overlegden delegaties in Belarus, niet ver van de Oekraïense grens. De Oekraïense president Zelensky wil pas weer praten als Rusland stopt met het bombarderen van steden.
 • Het Internationaal Gerechtshof houdt volgende week een openbare zitting over beschuldigingen van genocide in de Oekraïne-oorlog. President Zelensky had het hoogste hof van de VN vorige week gevraagd om zich uit te spreken.
 • Als de Russische minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) aan het woord komt bij de VN-Mensenrechtenraad verlaat een groot deel van de diplomaten de zaal, uit woede over de Russische invasie. De toespraak van Lavrov was vooraf opgenomen.

Dit zijn beelden van dat moment:

Lavrov krijgt het woord en de zaal loopt (bijna helemaal) leeg - NOS

Sancties en steunmaatregelen

 • De Amerikaanse regering sluit het luchtruim voor toestellen uit Rusland, zo maakte de Amerikaanse president Biden bekend in zijn eerste State of the Union, het jaarlijkse overzicht van de president van de stand van zaken in het land. Hij zei ook dat Rusland vroeg of laat de prijs zal betalen voor de oorlog en dat Poetin zich heeft verkeken op de eensgezindheid in de westerse wereld.
 • Vliegtuigbouwer Boeing stopt tijdelijk met activiteiten in Rusland. Ook zal het bedrijf geen onderdelen meer leveren aan Russische luchtvaartmaatschappijen of technische ondersteuning bieden. De maatregel treft onder meer de grootste Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die meer dan vijftig Boeings bezit.
 • De Wereldbank gaat Oekraïne de komende maanden steunen met 3 miljard dollar (ongeveer 2,7 miljard euro). 350 miljoen dollar daarvan moet snel beschikbaar zijn. Ook het Internationaal Monetair Fonds werkt aan een steunpakket. Dat moet een waarde krijgen van 2,2 miljard dollar.
 • Inwoners van Rusland mogen maximaal 10.000 dollar (zo'n 9000 euro) aan buitenlands geld bij zich hebben als ze het land verlaten, heeft president Poetin bepaald. De maatregel gaat per direct in. Door de economische sancties is de waarde van de roebel gekelderd.

Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies over de ontwikkelingen in Oekraïne

 

"Dat Cherson een keertje zou vallen, was te verwachten. Of het inderdaad parachutisten zijn die daar geland zijn, is niet helemaal duidelijk. De luchtmobiele eenheden kunnen ook gedropt zijn met helikopters, want het lijkt me nogal link om in de nacht in een stad gedropt te worden met een parachute. Ondertussen dreigt de omsingeling van Kiev, met gevechten in en om de stad waarbij veel burgerslachtoffers kunnen vallen."

De laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne houden we bij in dit liveblog.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?