Ga naar Content

Deze Utrechters wonnen in 2015 van Ajax, maar raakten volledig in de vergetelheid

Ze zijn inmiddels geruisloos met pensioen gegaan, organiseren een festival in Amsterdam-Noord of voetballen op het vierde niveau in Duitsland. In december 2015 werden het voor de uitzinnige fans in de Galgenwaard helden voor het leven na winst op aartsrivaal Ajax.

Het is de laatste keer geweest dat het FC Utrecht lukte om thuis in de eredivisie van de club uit Amsterdam te winnen. Een dikke zes jaar geleden dus. Een eeuwigheid in de voetballerij. Zo was Erik ten Hag nog trainer van de triomferende ploeg en zat Frank de Boer in de andere dug-out namens Ajax.

Ontknoping

Het werd een aparte middag. Vanwege antisemitische spreekkoren in een eerdere ontmoeting bleef de fanatieke Bunnikside leeg, net als het uitvak. Alsof de spelers last hadden van de mindere sfeer, leek het duel af te stevenen op een bloedeloze 0-0.

Totdat Yassin Ayoub in de 87ste minuut uithaalde.

Bekijk hieronder het winnende doelpunt van Yassin Ayoub tegen Ajax.

2015: Ayoub laat Utrechtse Galgenwaard en Ten Hag juichen tegen Ajax - NOS

Wie de winnende Utrechtse selectie van toen nog eens tegen het licht houdt, moet concluderen dat veel spelers inmiddels behoorlijk in de vergetelheid zijn geraakt.

Matchwinner Ayoub: op zijspoor in Griekenland

Zijn enige eredivisiegoal van het seizoen 2015/2016 bewaarde hij voor de, vanuit Utrechts oogpunt, wedstrijd van het jaar. Ayoub koppelde in zijn beste jaren energie en wilskracht aan techniek en was na vijf sterke seizoenen bij Utrecht klaar voor een volgende stap.

Dat werd Feyenoord. In Rotterdam liep het uit op een drama. Ayoub kreeg maar geen kans. In anderhalf jaar tijd kwam de middenvelder tot welgeteld nul basisplaatsen in de eredivisie. Hij zat 36 keer bij de selectie, mocht 19 keer invallen en bleef 17 keer negentig minuten lang op de bank.

Panathinaikos verloste Ayoub in januari 2020 van Feyenoord, maar ook bij de Griekse topclub, waar het een komen en gaan van trainers is, is de 27-jarige speler nog geen succes.

Wat doen de Utrechters van toen anno 2022?

 

Basiselftal: Robbin Ruiter (doelman Willem II), Christian Kum (gestopt, geeft zichzelf een jaar de tijd om zich te oriënteren op zijn toekomst), Ramon Leeuwin (Almere City), Timo Letschert (uit de selectie gezet bij AZ), Sean Klaiber (Ajax, bezig aan herstel).

 

Yassin Ayoub (Panathinaikos), Andreas Ludwig (Hoffenheim II), Rico Strieder (PEC Zwolle), Bart Ramselaar (FC Utrecht), Sébastien Haller (duurste aankoop ooit van Ajax) en Nacer Barazite (zonder club en hoogstwaarschijnlijk gestopt).

 

Bank: Filip Bednarek (doelman Lech Poznan), Louis Nganioni (zonder club), Sofyan Amrabat (Fiorentina), Mark Diemers (Hannover 96, verhuurd door Feyenoord), Darren Rosheuvel (IJsselmeervogels), Patrick Joosten (SC Cambuur) en Ruud Boymans (gestopt, nu ondernemer). Coach: Erik ten Hag (succestrainer bij Ajax).

Afgelopen zomer flirtte Ayoub, die onlangs opnieuw vader is geworden, nog met een terugkeer naar Utrecht. "Ik zou graag willen. Ik heb altijd al gezegd dat FC Utrecht mijn club is in Nederland", zei hij in augustus bij RTV Utrecht.

Tovenaar Barazite: geruisloos met pensioen in zandbak

Hij had misschien wel het meeste talent van allemaal: Nacer Barazite. De aanvaller speelde in de jeugd van Arsenal en had veel kortstondige avonturen bij verschillende clubs. In de Domstad kende hij drie succesvolle jaren.

In 2017 vertrok hij, waarna hij uitkwam voor het Turkse Malatyaspor, Al-Jazira in Abu Dhabi en het Thaise Buriram United, waar zijn contract in 2020 werd ontbonden. Sindsdien voetbalt Barazite niet meer.

Nacer Barazite in duel met Ajacied Anwar El Ghazi - Foto: Pro Shots

Een interviewverzoek slaat hij af. Via zijn broer en zaakwaarnemer Younes Barazite wordt duidelijk dat de voormalig jeugdinternational van Oranje eigenlijk al van zijn voetbalpensioen geniet.

"Zeg nooit nooit, maar het is voor 95 procent zeker dat hij klaar is", vertelt Younes. "Zijn gezin woont in Dubai en zijn laatste club was in Thailand. Dat is lastig te combineren." In Azië leefde Barazite een eenzaam bestaan. Voetbal werd werk en het gemis van zijn gezin - hij zag ze maandenlang niet - was groot.

"Nacer woont nu ook in Dubai", legt broer Younes uit. "Hij heeft het financieel goed gedaan en kiest nu voor zijn gezin. Als voetballiefhebber is het ergens wel zonde, want hij had nog zeker twee à drie jaar kunnen spelen."

Duitser Ludwig: aanvoerder op het vierde niveau

De Duitser Andreas Ludwig was een van de middenvelders die zondagmiddag in de Galgenwaard tegen Ajax. Een multifunctionele linkspoot die in de zomer van 2015 transfervrij overkwam van VfR Aalen uit de tweede Bundesliga.

"Hij zou kunnen doorgroeien naar Bundesliga-niveau", voorspelde Ten Hag destijds over zijn pupil. Om eraan toe te voegen: "Maar de sleutel daarvoor ligt bij hemzelf."

Andres Ludwig (l) probeert Viktor Fischer van de bal af te krijgen - Foto: Pro Shots

Duidelijk is dat Ludwig anno 2022 die sleutel nog altijd niet heeft gevonden. Hij speelt inmiddels op het vierde niveau in Duitsland en is aanvoerder van het tweede elftal van Hoffenheim, de club waar hij eerder al in de jeugd speelde.

De 31-jarige middenvelder is net teruggekeerd van een gescheurde kruisband en moet de aanstormende Hoffenheim-talenten wegwijs maken in het bestaan van profvoetballer.

Frans jeugdinternational Nganioni: op z'n 26ste zonder club

De naam Louis Nganioni zal in de Utrechtste binnenstad weinig belletjes doen rinkelen. Toch begon de linksback het seizoen 2015/2016 als basisspeler. Tegen Ajax moest hij genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

Nganioni, destijds twintig jaar en jeugdinternational van Frankrijk, werd door Utrecht gehuurd van Olympique Lyonnais. Bij de Franse topclub werd hij gezien als de linksback van de toekomst. Bij Utrecht zou de huurling de volgende stap moeten zetten in zijn ontwikkeling.

Hij voelde zich al snel thuis, aangezien hij Sébastien Haller al kende. De twee woonden in Frankrijk dicht bij elkaar. Ook kon Nganioni een aardig woordje Nederlands verstaan. Als kind bracht hij namelijk veel vakanties door bij familie in Amsterdam of Middelburg.

Louis Nganioni, het Franse talent bij FC Utrecht in 2015 - Foto: Pro Shots

Ondanks de hoge verwachtingen werd zijn tijd in Nederland geen succes. Hij kwakkelde met blessures en keerde na een seizoen terug in Frankrijk, waar hij bij Lyon op een zijspoor belandde.

De verdediger speelde nog bij het Deense Fremag Amager (tweede niveau), maar nadat zijn contract bij het Hongaarse Tsarsko Selo op 1 januari 2022 was afgelopen, zit hij met zijn 26 jaar voorlopig zonder club.

Boymans: van goaltjesdief naar festivalorganisator

Naast Nganioni op de bank zat Ruud Boymans. De spits maakte furore in Utrecht als doelpuntenmachine. Hij verdiende een lucratieve overstap naar Al-Shabab, maar kende daarna veel tegenslag met blessures.

Hij keerde daarna nog kortstondig terug bij FC Utrecht om aan zijn fitheid te werken bij het tweede elftal, maar hij kon het fysiek niet meer aan. Boymans dook nog op bij Almere City, maar na twee invalbeurten was het ook daar klaar.

Ruud Boymans schreeuwt het uit na een goal voor Utrecht - Foto: Pro Shots

Boymans tekende nog bij Quick Boys in de tweede divisie, maar hij raakte tijdens de voorbereiding in de zomer van 2020 weer geblesseerd, waarna hij op 31-jarige leeftijd definitief stopte met voetbal.

De oud-spits is tegenwoordig ondernemer, zit in het vastgoed, was bezig met een eigen champagne- en wijnmerk en heeft een evenementenbureau, waarmee hij muziek en kunst samen laat komen. In de zomer van 2022 organiseert Boymans het No Art Festival in Amsterdam-Noord.

FC Utrecht-Ajax bij de NOS

 

De eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax is zondag vanaf 12.15 uur rechtstreeks te volgen bij de NOS via een liveblog op NOS.nl, in de NOS-app en via Langs de Lijn op NPO Radio 1. Een samenvatting van het duel is na afloop online te bekijken en vanaf 19.00 uur ook in de uitzending van Studio Sport op NPO 1.

 

Bij FC Utrecht staat Fabian de Keijzer voorlopig onder de lat. Hij krijgt van trainer Rene Hake de voorkeur boven Maarten Paes, die een wisselvallige eerste seizoenshelft kende en voor een vertrek naar Amerika staat.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?