Met Ben Saddik staat Verhoeven weer tegenover een echte 'bad guy'

14 oktober 2021, 21.09 uur

Verhoeven en Ben Saddik geen vrienden: 'Echt, oprecht een slecht persoon' - NOS

De overeenkomsten zijn opmerkelijk. Weer staat Rico Verhoeven tegenover een vechter die hem, de onverslaanbare kickbokskampioen, een ideale schoonzoon doet lijken. Een echte 'bad guy', de rol die in het verleden met verve vervuld werd door Badr Hari, en nu is voorbehouden aan Jamal Ben Saddik.

Ben Saddik is niet alleen de laatste die Verhoeven wist te verslaan, ruim tien jaar geleden. De Marokkaanse Belg is net als Hari niet van onbesproken gedrag buiten de ring.

Lid criminele organisatie?

De Belgische justitie verdenkt hem nog altijd van lidmaatschap van een criminele organisatie, een aanklacht waarvoor hij eerder dit jaar anderhalve maand vastzat. Ben Saddik is eigenaar van een telefoonzaak in Antwerpen, die toestellen verkocht waarmee criminelen versleutelde berichten kunnen versturen.

Ben Saddik vervangt Overeem

 

Rico Verhoeven zou op 23 oktober eigenlijk aantreden tegen Alistair Overeem, maar die trok zich vanwege een blessure terug.

 

Jamal Ben Saddik is zijn vervanger, waarmee het redelijk onverwachts toch nog tot een derde ontmoeting tussen Verhoeven en Ben Saddik. De twee zouden in januari tegen elkaar vechten, maar destijds haakte de Belg af omdat een losgeschoten tussenwervel een zenuw in zijn rug afknelde.

De zaak van Ben Saddik komt nog voor de rechter. Tot die tijd wil de 31-jarige kickbokser er weinig woorden aan vuil maken. "Ik heb daarvoor een advocaat aangesteld. Het is zijn werk, zodat ik me honderd procent kan focussen op míjn werk. Al die vragen gaan naar hem toe."

Begin deze maand liet Ben Saddik tegenover het Algemeen Dagblad wat meer los. Hij was zich naar eigen zeggen "van geen kwaad bewust" geweest. "Wat ik deed is in mijn ogen niet illegaal of strafbaar." Dat de telefoons die hij verkocht veel werden gebruikt in het criminele circuit, was iets waarmee hij zich "niet bezighield".

Glory, de vechtsportorganisatie onder wier vlag Verhoeven en Ben Saddik op 23 oktober om de wereldtitel in het zwaargewicht strijden, beschouwt hem als onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Maar de aanklacht hangt als een donderwolk boven het hoofd van de Belg.

Spuugincident Verhoeven-Ben Saddik

En dan is daar uiteraard nog de onderlinge historie tussen Verhoeven en Ben Saddik. Vier jaar geleden spuugde Ben Saddik Verhoeven in het gezicht, in de staredown in aanloop naar hun tweede gevecht, dat door Verhoeven gewonnen werd. Een onsportieve, zo niet ronduit smerige actie. In de letterlijke en figuurlijke zin van het woord.

Quote

Als je zegt dat ik iets gezegd heb over je ziekte ben je echt, oprecht een slecht persoon.

Verhoeven over Ben Saddik

Over het waarom van die actie bestaat onduidelijkheid, Verhoeven en Ben Saddik houden er beiden hun eigen lezing op na. Volgens Ben Saddik had Verhoeven iets gemeens gezegd over zijn ziekte, de 2.05 meter lange kickbokser herstelde tot driemaal toe van schildklierkanker.

Absolute onzin, volgens Verhoeven, die het Ben Saddik zeer kwalijk neemt dat die hem bewust slecht heeft afgeschilderd. Wat er volgens de 'King of Kickboxing' gebeurde?

"Voor de persconferentie kom ik er achter dat-ie een jaar, twee jaar daarvoor gepakt is wegens dopinggebruik. Dus wat doe ik? In die staredown spreek ik hem daarop aan", aldus Verhoeven tegenover Omroep Brabant.

Verhoeven refereert aan de positieve drugstest van Ben Saddik voorafgaand aan Glory 23 in Las Vegas, augustus 2015. 'The Goliath' werd destijds voor één jaar geschorst en moest een boete van 6.650 dollar betalen.

Bekijk de ontknoping van de partij tussen Verhoeven en Ben Saddik uit 2017:

2017: zó sloeg Verhoeven tegenstander Ben Saddik knock-out - NOS

"Ik zeg: 'Hé, dat moet je bij mij niet doen, vriend. Want we worden gewoon gecontroleerd.' Dat vond-ie niet leuk. En dan spuugt hij mij in m'n gezicht", aldus Verhoeven.

'Oprecht slecht persoon'

"Oké, dat is één ding. Dat gebeurt, dat kan, je vindt het niet leuk als iemand dat zegt. Maar als je dan achteraf een heel ander verhaal gaat vertellen en zegt dat ik iets gezegd zou hebben over je ziekte... dan ben je echt, oprecht een slecht persoon."

Een 'bad guy', dus. Die geconfronteerd met de woorden van Verhoeven schampert dat die oude koeien uit de sloot haalt. "De waarheid weet ik, de waarheid weet hij. Maar ik ga daar niet op in. Als hij dingen wil terughalen van jaren geleden, goed voor hem."

Rico Verhoeven en Jamal Ben Saddik in 2017 - ANP

Ben Saddik: "Als hij denkt dat het helpt in aanloop naar deze wedstrijd, moet hij dat vooral blijven doen. Ik denk dat hij zenuwachtig of onzeker wordt."

Verhoeven kwam in de confrontaties met die andere 'slechterik' Bad Hari tot tweemaal toe als winnaar uit de bus. Ook financieel, want een strijd van 'de goede' tegen 'de slechte' is marketingtechnisch een goudmijn.