Ga naar Content

Voormalige XL-teststraat in Groningen wordt noodopvang asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opent twee noodopvanglocaties in de stad Groningen voor ongeveer 375 asielzoekers. Dat bevestigen meerdere bronnen aan RTV Noord. Het initiatief moet de druk op de locatie in Ter Apel verlichten.

200 asielzoekers zullen worden ondergebracht in de voormalige XL-coronateststraat bij het Meerstad-transferium. Ook komt er een speciale slaapboot in het Oude Winschoterdiep te liggen. Daar is plek voor ongeveer 175 asielzoekers.

Op de locatie bij Meerstad werd vanochtend al gewerkt om de teststraat aan te passen voor de nieuwe functie. Het is nog onduidelijk wanneer beide locaties klaar zijn voor gebruik. Volgens een woordvoerder van het COA worden waarschijnlijk bewoners van het azc in Ter Apel overgebracht naar Groningen.

De extra noodopvang is nodig omdat er te weinig plaatsen zijn in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Vorige week moesten asielzoekers op stoelen en stretchers slapen omdat de toeloop groter was dan het centrum aankon.

De voormalige XL-testlocatie in Groningen - Foto: RTV Noord

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, liet gisteren weten boos en bezorgd te zijn over de nijpende situatie. De fractievoorzitters van de gemeenteraad delen deze gevoelens, zo blijkt uit een gezamenlijk statement.

"Boos zijn wij op Den Haag, die aangeeft op korte termijn geen oplossing te kunnen bieden voor Ter Apel. Andere gemeenten staan niet te springen om asielzoekers op te vangen. Ter Apel ligt klaarblijkelijk buiten het gezichtsveld van de staatssecretaris en kennelijk reikt haar verantwoordelijkheidsgevoel niet verder dan 'het Haagse'", zo staat in de brief.

'COA en Den Haag nu aan zet'

De fractievoorzitters schrijven dat het COA en Den Haag nu aan zet zijn om op korte termijn met oplossingen te komen. "Desnoods wordt onder dwang meer ruimte gecreëerd voor de opvang van asielzoekers in andere gemeenten in Nederland. Wij zijn samen verantwoordelijk voor de uitvoering van het asielbeleid, maar de staatssecretaris moet nu optreden om verdere escalatie te voorkomen."

Maandag vergadert de gemeenteraad van Westerwolde opnieuw over het onderwerp. De raad vzal dan het gemeentebestuur formeel vragen om in gesprek te gaan met het COA. Doel van dat gesprek is om af te dwingen dat het COA zich aan de afspraak houdt om niet meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel op te vangen.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?