Binnenvaartschip verliest stuurhut door aanvaring met brug Zutphen

22 juli 2021, 19.48 uur · Aangepast 20.21 uur

Tijdens de aanvaring verloor het schip de stuurhut - Persbureau Heitink

In Zutphen is vanmiddag een binnenvaartschip tegen de Oude IJsselbrug gevaren. Door de klap werden de stuurhut en een auto van het schip geslagen. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zegt dat de hoge waterstand een rol speelde.

Het schip wilde even na 17.00 uur onder de brug door varen, maar raakte tijdens die poging de kajuit van het schip kwijt, meldt Omroep Gelderland. Die knalde vol tegen de brug en belandde in het water, net als een auto die op het dek stond geparkeerd. Volgens de veiligheidsregio raakte niemand gewond.

Na de aanvaring zijn Rijkswaterstaat en de brandweer op zoek gegaan naar de stuurhut en de auto. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat de stuurhut gevonden en geborgen. Ook de auto is getraceerd. "Momenteel wordt het voertuig geborgen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

ProRail heeft het treinverkeer tussen Dieren Zutphen en Voorst en Zutphen tijdelijk stil laten leggen, want over de Oude IJsselbrug loopt een spoor. Er wordt bekeken of er schade is aan de constructie van de brug. Inmiddels is de stremming opgeheven en zullen de treinen naar verwachting rond 20.30 uur weer rijden.

Vanmorgen was er ook een plezierjacht die tegen de brug was gevaren. Die boot kwam vast te zitten onder de brug en sloeg bijna om. De boot wist ook zelf weer onder de brug vandaan te komen, aldus de veiligheidsregio. "Ze hebben echt geluk gehad", zegt een woordvoerder. "Nadat ze onder de brug vandaan kwamen, is het schip onder begeleiding van de politie naar de Noorderhaven gevaren." Er raakte niemand gewond.