Aanvaller Kron sprint naar tweede plaats, maar wint toch de rit in Zwitserland

11 juni 2021, 17.47 uur · Aangepast 19.18 uur

Andreas Kron heeft de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Deen van Lotto-Soudal verloor de sprint om de ritzege van zijn Portugese medevluchter Rui Costa (UAE), maar omdat de voormalig wereldkampioen daarbij van zijn lijn afweek werd hij teruggezet naar de tweede plaats.

Aanvaller Kron wint zesde rit in Ronde van Zwitserland na straf voor Costa - NOS

De gele leiderstrui van Richard Carapaz (Ineos) kwam niet in gevaar in de etappe met twee flinke beklimmingen.

Tolhoek in de aanval

Meteen na het vertrek moesten de renners de Zwitserse Gotthardpass (8,5 kilometer aan 7,6%) op. Wereldkampioen Julian Alaphilippe was een van de renners die probeerde weg te rijden, maar hij kreeg niet veel ruimte. Toen de Fransman en zijn medevluchters waren teruggepakt, vormde zich een nieuwe, grote kopgroep met onder anderen Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma), Marc Hirschi, David de la Cruz en Costa (allen UAE).

De la Cruz beschikte over de beste klimmersbenen op de tweede zware col van de dag, de Lukmanierpass (19 kilometer aan 5,6%). Tolhoek maakte ook een goede indruk in de achtervolgende groep; de Zeeuw probeerde in de slotfase nog weg te rijden, maar in de lastige laatste kilometers kwam hij net tekort om de oversteek naar de kop van de koers te maken.

Hermann Pernsteiner (Bahrain), Kron en Costa wisten De la Cruz wel bij te halen en besloten om te sprinten om de ritzege in het Zwitserse Disentis Sedrun.

Costa ging als eerste aan, aan de rechterkant van de weg. Kron versnelde mee in zijn wiel, maar hij kon de Portugees, die aan de linkerkant van de weg over de streep kwam, niet meer passeren. De Deen protesteerde op de finish en na een kwartier werd hij alsnog als winnaar van de etappe aangewezen door de jury. Pernsteiner kwam tekort in de sprint en eindigde als derde.

Tolhoek kwam als achtste over de lijn, op drie seconden van winnaar Kron.

In de top van het algemeen klassement veranderde niets. Carapaz leidt, met een voorsprong van 26 seconden op Jakob Fuglsang. Sam Oomen is de beste Nederlander op de zevende plaats.

Richard Carapaz (l) is de leider in de Ronde van Zwitserland - EPA

Mathieu van der Poel ging niet van start in de zesde etappe omdat hij last heeft van verkoudheidsklachten. De Nederlands kampioen wist eerder deze week twee etappes te winnen in Zwitserland. Hij droeg ook twee dagen de leiderstrui.

Morgen tweede tijdrit

Tom Dumoulin, die zondag zijn rentree maakte, kwam in de groep met klassementsrenners over de streep. Hij zal vooral uitkijken naar zaterdag, want dan staat de tweede individuele tijdrit op het programma; een race tegen de klok over 23 kilometer aan glooiende wegen. De Ronde van Zwitserland is voor Dumoulin onderdeel van zijn voorbereiding op de olympische tijdrit in Tokio.