Avondklok in Parijs opgeschort vanwege Nadal-Djokovic • Coronaheli stopt ermee

12 juni 2021, 01.03 uur

12 juni 2021, 01.02 uur

Liveblog gesloten

Dit was het liveblog van vrijdag 11 juni. Later vandaag gaan we verder in een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

11 juni 2021, 19.55 uur

Verenigd Koninkrijk vanaf dinsdag zeerhoogrisicogebied

Het ministerie van VWS heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) als zeerhoogrisicogebied aangewezen. "Dit vanwege de zorgwekkende deltavariant van het coronavirus die daar rondgaat", zegt het ministerie. Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal zijn om dezelfde reden als zeerhoogrisicogebied aangewezen.

Vanaf dinsdag 00.01 geldt een quarantaineplicht en niet langer een quarantaineadvies voor reizigers die vanuit deze landen naar Nederland reizen. Zij moeten bij het reizen naar ons land beschikken over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring. Reizigers die de quarantaineplicht niet naleven, kunnen een geldboete krijgen van 339 euro. Wie niet over een quarantaineverklaring beschikt, kan een boete van 95 euro krijgen.

Verenigd Koninkrijk vanaf dinsdag zeerhoogrisicogebied

11 juni 2021, 18.57 uur

Coronahelikopter niet meer de lucht in

De Lifeliner 5 van het Radboudumc gaat met ingang van vandaag niet meer de lucht in voor de verplaatsing van coronapatiënten. Vanwege het dalend aantal patiënten is interregionaal intensivecarevervoer over grote afstand niet meer nodig, zegt het ziekenhuis.

De Lifeliner 5 werd op 24 maart vorig jaar als coronahelikopter in gebruik genomen voor ernstig zieke coronapatiënten die vanwege ruimtegebrek op een ic naar een ander ziekenhuis werden verplaatst. Twee maanden later stopte dat, omdat er meer ruimte vrijkwam. Bij het aanzwellen van de tweede golf in het najaar werd hij opnieuw ingezet.

Het afgelopen halfjaar was Leeuwarden de thuisbasis. In die periode werden 204 IC-patiënten vervoerd, ook naar ziekenhuizen in Duitsland.

Eerste coronapatiënten weer overgeplaatst naar Duitsland

Weer covidpatiënten naar Duitsland, Nederlandse ziekenhuizen overvallen door nieuwe piek

11 juni 2021, 18.32 uur

G7-landen stellen honderden miljoenen vaccins beschikbaar voor arme landen

De westerse industrielanden, verenigd in de G7, zullen naar verwachting zeker 1 miljard doses coronavaccins beschikbaar stellen aan arme landen. Bij de start van de top werd bekend dat de VS 500 miljoen doses heeft toegezegd en Canada en gastheer het Verenigd Koninkrijk elk 100 miljoen doses.

"Hoewel we waarschijnlijk grote woorden zullen horen over de miljoenen vaccins die wereldleiders beschikbaar stellen, lijkt het op voorhand te weinig om dit grote probleem op te lossen", zegt correspondent Tim de Wit. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft op voorhand gezegd dat er zeker 11 miljard doses nodig zijn om heel de wereldbevolking in te enten.

Als een groot deel van de wereldbevolking ongevaccineerd blijft, levert dat ook gevaar op voor landen waar de meeste mensen wel zijn gevaccineerd. Er kunnen steeds nieuwe varianten van het coronavirus opdoemen, waartegen de huidige generatie vaccins mogelijk minder goed werkt.

Landen zonder vaccins hopen op solidariteit van G7

Britse premier Johnson opent G7-top: 'Moeten lessen trekken uit pandemie'

11 juni 2021, 18.15 uur

Disclaimer politiebonden bij heropening evenementen

De politievakbonden zetten vraagtekens bij het besluit van het kabinet om per 30 juni eendaagse buitenevenementen weer toe te staan. "De politiecapaciteit is uiterst krap. Kortom; als de politiecapaciteit het toelaat!", twittert Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP.

Tegen persbureau ANP zei hij dat hij bang is dat het tekort aan personeel tot onveilige situaties leidt. "De enige keuzes die je hebt zijn een afgelast of een onveilig evenement. En een onveilig evenement is gemiddeld genomen niet aanvaardbaar."

Xander Simonis van politiebond ANPV is bang voor een "hausse aan evenementen" omdat er het afgelopen jaar zo veel zijn afgelast. "Collega's zijn vermoeid door de afgelopen tijd en moeten tot rust komen", zei hij tegen het ANP. "Dat hebben we ook besproken met minister Grapperhaus, die begrip had voor onze stellingname en dit zal bespreken met het Veiligheidsberaad."

Vanaf 30 juni weer evenementen mogelijk, zonder 1,5 meter