Start van hoofdcontent

Tien doden bij aanval op ruimers van landmijnen in Afghanistan

9 juni 2021, 08.11 uur · Aangepast 9 juni 2021, 11.51 uur · Foto: Halo

In het noorden van Afghanistan zijn bij een aanval op een groep landmijnruimers tien doden gevallen. Zestien collega's raakten gewond.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de Taliban erachter zitten. De Taliban ontkent inmiddels alle betrokkenheid. Eerder zei een woordvoerder van deze militante islamitische beweging dat onderzocht werd er of Taliban bij betrokken waren.

The Halo Trust

De slachtoffers werkten voor The Halo Trust, een internationale organisatie die in voormalige oorlogsgebieden overal ter wereld landmijnen opruimt. In Afghanistan telt de organisatie 2600 medewerkers, allen Afghanen.

De aanval van gisteravond was gericht tegen een kamp van The Halo Trust in de provincie Baghlan. Zo'n 110 Halo-medewerkers waren daar bijeen nadat ze op velden in de buurt naar landmijnen hadden gezocht. Om 21.50 uur drong een onbekende groep van gewapende mannen het kamp binnen en begon om zich heen te schieten.

Steun Nederland

Nederland steunt The Halo Trust. Op de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Kabul staat dat de organisatie belangrijk werk doet. "Op veel plaatsen is het ruimen van mijnen de eerste stap naar ontwikkeling. Het maakt de weg vrij voor landbouw en andere economische activiteiten. Het belangrijkste is dat levens van onschuldige slachtoffers worden gespaard, vaak van kinderen."

Zondag kwamen bij een ontploffing van een mijn in een andere Afghaanse provincie zeker elf burgers om, onder wie ook kinderen.

Medewerkers van internationale organisaties (ngo's) worden in Afghanistan geregeld aangevallen. Volgens DPA kwamen daar vorig jaar veertien mensen bij om. 27 ngo-medewerkers raakten gewond en 42 werden er ontvoerd.