Merkel geeft 5 mei-lezing jaar later alsnog, maar wel via een video-verbinding

5 mei 2021, 09.20 uur

De Duitse bondskanselier Angela Merkel - EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verzorgt vanmiddag de jaarlijkse 5 mei-lezing, die het begin vormt van de nationale viering van Bevrijdingsdag. Vanwege het coronavirus zal ze niet lijfelijk aanwezig zijn in het Kunstmuseum in Den Haag waar demissionair premier Rutte met studenten haar toehoort, maar spreekt ze via een videoverbinding vanuit Berlijn.

De toespraak van Merkel is vanaf 12.00 uur rechtstreeks te volgen bij de NOS: op NPO 1 en een livestream op NOS.nl en de NOS-app.

Merkel zou vorig jaar de lezing al houden, maar door de pandemie ging haar optreden toen niet door. Na haar speech gaat ze met de studenten in gesprek over de betekenis van vrijheid. Ook Rutte doet mee aan de discussie.

De Duitse bondskanselier is gevraagd omdat zij volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei "doordrongen is van de geschiedenis en zich al jarenlang inzet voor vrede, vrijheid en stabiliteit in Europa".

'Grote eer voor Merkel'

 

Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek vindt Merkel het een grote eer dat ze de lezing mag geven. "Ze vindt het ook heel belangrijk dat Duitsland een voortrekkersrol blijft spelen in het levend houden van de gedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog."

 

Merkel ziet dat als een plicht voor de Duitsers, legt Van de Hulsbeek uit. "Ze zegt altijd dat de Duitsers van nu niet verantwoordelijk zijn voor wat er toen is gebeurd, maar dat Duitsland wel een speciale verantwoordelijkheid draagt om ervoor te zorgen dat het niet weer gebeurt."

Eerder werd de lezing verzorgd door schrijver en wetenschapper Rosanne Hertzberger, acteur Nasrdin Dchar en (toen nog) prins Willem-Alexander. In 2012 sprak de Duitse bondspresident Joachim Gauck de rede uit.

Na de lezing en de discussie steekt premier Rutte rond 13.00 uur het Bevrijdingsvuur aan, het officiële startsein voor alle (online) activiteiten op 5 mei.