Roeiers starten olympisch jaar met EK: 'Tijd om de bloemetjes uit te laten komen'

9 april 2021, 06.56 uur

Ilse Paulis en Marieke Keijser beginnen als topfavorieten aan het EK in de lichte vrouwendubbeltwee - ANP

"We hebben dit weekend gekeken naar de grootste, de mooiste en de beste roeiploeg van Europa." Met die woorden sloot technisch directeur Hessel Evertse van de roeibond vorig jaar het seizoen af, na de EK in oktober.

Vandaag, een half jaar later, begint de Nederlandse roei-equipe het olympische seizoen ook weer met de Europese kampioenschappen. "Nederland heeft er nog nooit beter voorgestaan dan nu", aldus NOS-roeicommentator Erik van Dijk. Hij doet verslag van de EK in het Italiaanse Varese en beantwoordt vijf vragen over het toernooi.

Waarom kijk jij uit naar dit EK?

"Het is echt bijzonder om te zien hoe het Nederlandse roeien de afgelopen jaren beter is geworden. In 2014 stond het Nederlandse roeien nog aan het begin van een ommezwaai. Toen zat de koning bij de WK in eigen land naar finales zonder Nederlandse boten te kijken."

Finales live te zien

 

De finales bij de EK roeien zijn zondag live te zien bij de NOS: vanaf 12.20 uur via een livestream op NOS.nl en de NOS-app en vanaf 13.10 uur op NPO 1.

"Vorig jaar haalde de ploeg acht titels binnen (inclusief een gouden plak voor de paralympische gemengde dubbeltwee) bij de EK. Sinds 2007 is er geen land geweest dat zo veel goud heeft gehaald. Die medailles werden ook niet met mazzel gewonnen. De Nederlandse boten waren vaak dominant, lieten echt hun spierballen zien. Dat is ook iets wat bij de nieuwe Nederlandse roeicultuur hoort: ze zijn voor niemand bang."

Het seizoen staat in het teken van de Olympische Spelen. Hoe belangrijk zijn deze EK?

"De traditionele roeilanden vonden de Europese kampioenschappen lange tijd wat minder belangrijk, maar vorig jaar was het de enige wedstrijd van het seizoen. Alles werd afgelast, behalve de Europese kampioenschappen; die werden verplaatst naar oktober. Toen is er vol ingezet op de EK en je ziet dat dat nu weer gebeurt. Hier wil iedereen zich meten met de concurrentie."

De EK van vorig jaar waren de succesvolste ooit voor de Nederlandse ploeg. Is dat nog te overtreffen?

"Vorig jaar zag je dat Nederland zich het beste door de coronaperiode heeft geslagen. Deze EK zullen een hele goede test zijn voor de Spelen. De olympische urgentie is nu wel wat groter. Groot-Brittannië, een sterk roeiland, was er vorig jaar niet bij. Die doen nu wel weer mee."

De mannendubbelvier: Tone Wieten, Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma en Koen Metsemakers - ANP

"Het zal moeilijker worden om acht keer goud te pakken, maar ik verwacht wel dat Nederland zich ferm in de top van het medailleklassement zal nestelen."

De concurrentie zit vast ook niet stil, toch?

"Er zijn wat roeiers teruggekomen die tijdens de coronapandemie thuis aan het trainen waren en dachten: waarom probeer ik het niet nog een keer? De Britse olympisch kampioen Helen Glover bijvoorbeeld. Zij was al vier jaar gestopt en is nu terug. Ook bij de Polen zijn grote namen teruggekeerd."

Ilse Paulis en Marieke Keijser zagen een grote concurrent voor de Olympische Spelen juist afhaken. Bij de wereldkampioen in hun klasse, de lichte dubbeltwee, stopte een van de sterkste roeisters omdat ze de mentale druk van topsport en de onzekerheid rondom de Spelen niet meer aankon.

Paulis en Keijser zijn Europees titelverdediger en vicewereldkampioen. Het duo gaat dan ook als topfavoriet naar de EK. "Het is tijd om de bloemetjes uit te laten komen", aldus Keijser.

In de reportage hieronder kijken Paulis en Keijser vooruit naar hun eerste wedstrijd van het seizoen.

Roeisters Paulis en Keijser favoriet op EK: 'Tijd om bloemetjes uit te laten komen' - NOS

Welke Nederlandse boten maken kans op de titel, nu op de EK en straks in Tokio?

"De mannendubbelvier is echt wereldtop, zij zijn regerend wereldkampioen en Europees kampioen. Zij kunnen met groot machtsvertoon hun wil opleggen aan de rest van het veld. Echt een bijzondere club."

"De Holland Acht bij de mannen trekt ook altijd de aandacht. Op de WK was het verschil met het goud van de Duitsers maar iets meer dan een halve seconde."

De Holland Acht - ANP

"Van de vier-zonder-stuurvrouw wordt ook veel verwacht. Zij zijn ook regerend Europees kampioen. En de vrouwendubbelvier, ook titelverdediger, is een sterke boot die al jaren meedraait met de wereldtop en olympisch zilver heeft gewonnen."

"De boot van Paulis en Keijser is sensationeel. Het talent druipt er vanaf. De lichte vrouwendubbeltwee is ook de enige boot waarmee Nederland op de afgelopen drie Spelen twee keer goud heeft gewonnen, met Van der Kolk/Van Eupen en Paulis/Head."

"De vrouwen acht, de lichte mannendubbeltwee en de tweezonder bij de mannen en de vrouwen hebben zich nog niet geplaatst voor Tokio. De overige Nederlandse ploegen zijn al zeker van een ticket voor de Spelen."

Hoe ziet de rest van het seizoen er voor de roeiers uit?

"Na de EK zijn er nog twee wereldbekerwedstrijden en een olympisch kwalificatietoernooi in Luzern (15 t/m 17 mei), ook wel 'de regatta van de dood' genoemd. En dan is de blik volledig gericht op de Olympische Spelen."