Watervoorziening ruim 3 miljoen Texanen nog altijd niet op orde

24 februari 2021, 05.47 uur · Aangepast 24 februari 2021, 06.00 uur

Klanten in een supermarkt in Houston kunnen maar beperkt drinkwater kopen - AFP

Miljoenen Texanen hebben nog altijd problemen met het verkrijgen van schoon drinkwater na het extreme winterweer van vorige week. Volgens de Texas Commission on Environmental Quality hebben bijna 20.000 Texanen helemaal geen water en moeten 3,4 miljoen mensen hun water koken voordat ze het kunnen gebruiken. Het gaat wel de goede kant op: gister hadden nog twee keer zo veel Texanen te kampen met drinkwaterproblemen.

Het winterweer zorgde er ook voor dat een deel van de staat vorige week zonder stroom kwam te zitten. Het merendeel van Texas wordt voorzien van elektriciteit door de Electric Reliability Council of Texas (ERCOT). Vijf bestuurders van ERCOT hebben bekendgemaakt op te stappen als gevolg van de grootschalige stroomuitval.

De gouverneur gaf ERCOT de schuld van de elektriciteitsproblemen. Het Texaanse stroomnetwerk, het enige onafhankelijke stroomnetwerk van de VS, zou niet goed voorbereid zijn op extreem weer. ERCOT kreeg ook kritiek omdat de bestuurders niet zelf in Texas wonen. De opgestapte bestuurders geven dat als een van de redenen voor hun vertrek.

Bovendien kregen veel Texanen torenhoge rekeningen op plekken waar de stroom wel werkte. Er zijn leveranciers die hun prijzen mee laten stijgen met de vraag, waardoor er Texanen waren die duizenden dollars moesten betalen. Texas besloot dat stroombedrijven voorlopig geen rekeningen mogen sturen of mensen mogen afsluiten van stroom.