Epidemioloog pleit voor aanscherping regels op scholen • Drukte bij uitvaart patriarch in Servië

22 november 2020, 23.59 uur

22 november 2020, 23.58 uur

Einde

We sluiten nu dit liveblog, vanaf de vroege ochtend kunt u weer voor al het coronanieuws terecht in een nieuw blog. Goede nacht!

22 november 2020, 21.50 uur

Epidemioloog Bruijning pleit voor aanscherping maatregelen op scholen

22 november 2020, 21.08 uur

Terwijl de VS afkoerst op Thanksgiving, vrezen de experts

Terwijl de VS zo'n beetje elke dag een besmettingsrecord noteert, nadert Thanksgiving, de feestdag waarop Amerikaanse families traditioneel bij elkaar komen om samen kalkoen te eten.
Vanwege de coronacrisis wordt iedereen opgeroepen Thanksgiving een keertje over te slaan.

Maar experts vrezen dat miljoenen mensen elkaar toch zullen opzoeken. En dat is precies wat je nu niet moet willen, zegt epidemioloog Frits Rosendaal (LUMC).

Besmettingen en opnames in VS rijzen al de pan uit, en Thanksgiving nadert

22 november 2020, 20.35 uur

26 boetes na illegaal feest in Den Helder

Agenten hebben 26 boetes uitgedeeld op een illegaal feest in een garagebox in Den Helder. NH Nieuws schrijft dat het feest gisteravond rond 23.30 uur werd beëindigd, nadat de politie meerdere meldingen had gekregen van harde muziek en geschreeuw op straat. Alle feestvierders, die tussen de de 17 en 27 jaar waren, zijn beboet. Ze moesten een voor een de garagebox verlaten.

22 november 2020, 23.59 uur

Drukte bij uitvaart patriarch Servisch-Orthodoxe Kerk

Druk bezochte uitvaart voor aan covid-19 overleden Servische patriarch - NOS

22 november 2020, 19.01 uur

Spaanse premier: vaccinatieprogramma start in januari

De Spaanse premier Sánchez heeft aangekondigd dat zijn land voor zover mogelijk in januari begint met het vaccinatieprogramma. Op zo'n 13.000 plekken in het gehele land kunnen Spanjaarden zich dan laten inenten tegen het coronavirus. Sánchez verwacht in de eerste drie maanden van 2021 op die manier een "substantieel" deel van de bevolking te vaccineren, zo zei hij in een persconferentie na de online G20-top.

Dinsdag zal Sánchez meer details geven over het Spaanse vaccinatieprogramma. Vrijdag deelde zorgminister De Jonge al de Nederlandse vaccinatieplannen. Hij verwacht dat zo'n 3,5 miljoen Nederlanders in het eerste kwartaal van 2021 worden gevaccineerd. Die eerste vaccins gaan naar 60-plussers, kwetsbare groepen en zorgmedewerkers.

22 november 2020, 17.06 uur

Arrestaties in Groot-Brittannië bij protesten tegen coronaregels

De Britse politie heeft dit weekeinde tientallen demonstranten gearresteerd die deelnamen aan protesten tegen de lockdownmaatregelen van de regering. De meeste aanhoudingen waren in Liverpool, Bournemouth en in Basildon, nabij Londen.

Exacte aantallen zijn nog niet bekend. De meeste mensen werden opgepakt omdat ze de coronaregels overtraden en werden snel weer vrijgelaten, nadat ze een boete hadden gekregen. In Liverpool zit nog wel een man vast, schrijft de BBC. Hij zou iemand van een hulpdienst hebben aangevallen.

In het land gelden op verschillende plaatsen strenge coronaregels, waardoor mensen onder meer hun huis niet mogen verlaten als ze daar geen dringende reden voor hebben. Ook zijn alle niet-noodzakelijke winkels dicht. De regels gelden tot zeker 2 december.

22 november 2020, 16.00 uur

VS verwacht half december de eerste vaccinaties uit te voeren

De Verenigde Staten verwachten half december de vaccinaties tegen het coronavirus te kunnen toedienen. Dat zegt het hoofd van het corona-vaccinatieprogramma, Moncef Slaoui, tegen CNN.

"Het plan is om vaccins binnen 24 uur na goedkeuring naar de inentingsplekken te laten brengen door de [Amerikaanse medicijnwaakhond] FDA", stelt Slaoui. "Dus ik hoop dat op 11 of 12 december de eerste inentingen kunnen plaatsvinden."

Adviseurs van de FDA gaan tussen 8 en 10 december beoordelen of de vaccins van farmaceuten Pfizer en Moderna versneld kunnen worden goedgekeurd.

22 november 2020, 15.12 uur

Feestje in Tilburgse kroeg stilgelegd, uitbater beboet

De politie heeft vannacht een feestje in een Tilburgse kroeg stilgelegd. Vanwege de coronamaatregelen moet het café dicht zijn, maar er waren toch 25 bezoekers binnen.

De politie werd rond middernacht getipt over het feestje. Alle bezoekers moesten weggaan en hun gegevens achterlaten. De horecabaas kreeg een boete. De gemeente is op de hoogte gesteld. "De zaak is eerder al in overtreding geweest, dus we gaan kijken welke vervolgstappen hierbij horen", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep Brabant.

Afgelopen zomer kreeg de politie een tip dat er een wapen in het café zou zijn. Op dat moment was er ook een feestje aan de gang waarbij de coronaregels werden overtreden. De politie loste toen waarschuwingsschoten.

22 november 2020, 14.11 uur

RIVM: 5407 nieuwe besmettingen, 669 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5407 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 669 minder dan gisteren.

Er zijn 170 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 15 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 26 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 19 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1933 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1902), van wie 540 op de IC (gisteren: 550). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

22 november 2020, 14.10 uur

Positief getest? In Hongkong krijg je daar nu geld voor

Mensen in Hongkong die positief zijn getest op corona, krijgen eenmalig een bedrag van 550 euro van de overheid. Die vergoeding moet mensen die nog niet zijn getest overhalen om dat toch te laten doen.

Het aantal besmettingen in de stad blijft maar toenemen. Vandaag is de grootste stijging in drie maanden bekendgemaakt: 68 nieuwe gevallen. Daarom voert het bestuur opnieuw beperkingen in.

Zo is de zogenoemde 'air travel bubble' waarmee tussen Hongkong en Singapore kan worden gereisd zonder dat reizigers in quarantaine hoeven, minimaal twee weken uitgesteld. Het was de bedoeling dat deze reisroute vanaf vandaag gebruikt zou kunnen worden.

22 november 2020, 23.59 uur

Extra miljarden voor Britse gezondheidszorg, maar 'economische schok dreigt', zegt minister

Britten trots op NHS, maar het zorgstelsel heeft het zwaar - NOS

22 november 2020, 10.15 uur

Aantal coronagevallen nadert half miljoen

Het aantal bevestigde coronagevallen in Nederland gaat richting het half miljoen. Sinds gisteren staat de teller op 479.260 positieve tests. Gemiddeld komen er 5000 nieuwe gevallen per 24 uur bij. De verwachting is dan ook dat komende week de grens van 500.000 wordt bereikt.

Het is vooral een symbolische grens, omdat het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk veel hoger ligt. Dat komt vooral doordat er in de eerste maanden van de pandemie nog lang niet zo veel werd getest als nu. Op 27 februari werd de eerste coronabesmetting in Nederland bekend, bij een man uit Loon op Zand. Het duurde nog tot halverwege september voordat de grens van 100.000 besmettingen werd bereikt.

Nederland is niet het enige land dat dicht tegen het half miljoen besmettingen zit. Volgens de Johns Hopkins Universiteit uit Amerika, die de cijfers wereldwijd bijhoudt, geldt dat ook voor Tsjechië (490.750) en Indonesië (493.308). Irak, Chili en België zijn net door de grens van een half miljoen gegaan.

22 landen hebben meer bevestigde gevallen dan Nederland. De Verenigde Staten (12.089.438), India (9.095.806) en Brazilië (6.052.786) tellen de meeste gevallen in absolute aantallen.

22 november 2020, 09.42 uur

Youp van't Hek: 'Twijfels over oudejaarsconference'

Als cabaretier Youp van 't Hek zijn tiende oudejaarsconference voor 250 man in Carré mag spelen, gaat de televisie-uitzending op 31 december door. Hij weet nog niet of hij het ook met de toegestane 30 man wil. De cabaretier vraagt zich af of dat een goede show oplevert, zei hij in een interview in De Overnachting op NPO Radio 1.

"Ik was de afgelopen twee weken echt heel somber", vertelt Van 't Hek. "Ik dacht echt: laten we stoppen, met dertig man gaat het niet lukken. Ik ben heel bang dat iedereen op 1 januari tegen elkaar zegt: 'Als ik het was, had ik het niet gedaan'." Van 't Hek ambieert geen volle zaal, maar "met 250 mensen komt er een lach, dat is voor beide partijen - de cabaretier en de mensen in de zaal - goed te doen."

Van 't Hek, die in maart zelf in het ziekenhuis lag met een coronabesmetting, overweegt zijn show in een kerk te gaan spelen. "Dan begin ik mijn eigen geloof en mag je honderden mensen ontvangen en hoef je ook geen mondkapje op."

22 november 2020, 08.58 uur

Experimenteel medicijn dat Trump kreeg goedgekeurd door FDA

Een medicijn dat president Trump kreeg toen hij corona had, is goedgekeurd in Amerika. De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft versnelde goedkeuring verleend, zodat patiënten met een verhoogd risico op zware klachten de antilichamen toegediend kunnen krijgen.

Het gaat om synthetische antilichamen van de Amerikaanse firma Regeneron. Trump kreeg die na zijn besmetting met corona toegediend.

Mensen die het medicijn in de proeffase hadden gekregen, werden minder snel en ook minder ernstig ziek, zodat ze niet hoefden te worden opgenomen. Het medicijn is niet toegestaan voor patiënten die al met corona in het ziekenhuis liggen.

22 november 2020, 08.50 uur

Verkiezingsplannen politieke partijen achterhaald door coronacrisis?

De meeste politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma's inmiddels gepresenteerd, maar niemand weet hoe lang het coronatijdperk nog gaat duren.

"Het verloop van de pandemie heeft een groot effect op de economie, maar vooral de komende anderhalf jaar", zegt Diederik Dicou van het CPB, dat de verkiezingsprogramma's doorrekent.

Dat de afgelopen maanden tientallen miljarden extra zijn uitgegeven, betekent niet dat plannen onmogelijk zouden kunnen, zegt econoom Wimar Bolhuis van de Universiteit Leiden. "De ideeën in die partijprogramma's gaan in totaal over enkele miljarden", zegt Bolhuis die de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's onderzocht. "Terwijl de hele begroting ruim 300 miljard behelst." Bovendien staat het overgrote deel van de overheidsfinanciën min of meer vast, zoals de inkomstenbelasting en de uitgaven aan allerhande uitkeringen en salarissen. Daar zal weinig in veranderen, aldus Bolhuis.

22 november 2020, 08.43 uur

Artiesten twijfelen over terugkeer naar het podium: 'Te kwetsbare positie'

Hoewel de theaters donderdag weer open gingen en het kabinet met een tweede steunpakket voor de culturele sector kwam, hebben veel artiesten besloten te stoppen met hun vak. Veel anderen twijfelen of ze door moeten gaan.

Musicalacteur Paul Donkers werd zich door de coronacrisis bewust van zijn kwetsbare positie. De producties waaraan hij werkte werden vanwege corona stilgelegd. Nu klust hij bij als bron- en contactonderzoeker, studeert hij psychologie en zoekt hij een baan in een andere branche.

Saxofoniste Ilse Bies werd in juli recruiter in de IT-sector. "Ik kan me vanuit mijn positie goed verplaatsen in hoe het is om vanuit een totaal andere sector een sprong in het diepe te moeten maken. Dat helpt me erg in de gesprekken die ik met sollicitanten voer."

De artiesten verwachten dat er de komende jaren weinig werk voor ze is. "Producenten gaan zeer waarschijnlijk op safe spelen en dus vooral de voor de hand liggende titels spelen met bekende Nederlanders en goedkope stagiaires", zegt Donkers. "Iedereen die daar tussen valt, gaat het dus heel moeilijk krijgen."

22 november 2020, 08.36 uur

'Bij deze coronacijfers versoepelingen ondenkbaar'

Na de toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen dagen, is het ondenkbaar dat we Kerstmis met familie of vrienden vieren, zegt Frits Rosendaal, hoofd afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC. "Ik vind het eng dat de cijfers stagneren op zo'n hoog niveau", zegt Rosendaal. "En als de besmettingen echt gaan stijgen, gaat het aantal ziekenhuisopnames over twee weken ook weer omhoog."

Volgens het kabinet kunnen maatregelen pas vervallen bij minder dan 3600 dagelijkse besmettingen en niet meer dan 10 IC-opnames per dag.

22 november 2020, 08.30 uur

Welkom in dit liveblog

Hartelijk welkom in het coronablog van zondag 22 november. We houden je hier de hele dag op de hoogte van het laatste coronanieuws. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.