In Rwanda is de door Nederland uitgeleverde Rwandees Venant Rutunga veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij de genocide van 1994. Er was levenslang tegen hem geëist.
De 75-jarige Rwandees werd in 2019 opgepakt in Leersum en twee jaar later door Nederland uitgeleverd.
Rutunga was dertig jaar geleden de regionale directeur van een landbouwinstituut waar na het begin van de moordpartijen meer dan duizend Tutsi's naartoe waren gevlucht. Rutunga zou militairen naar het terrein hebben geleid om de vluchtelingen te laten doden.
Bij de genocide zijn in ongeveer honderd dagen zo'n 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's omgebracht.
Rutunga vroeg in 2000 asiel aan in Nederland. Drie jaar later trok de immigratiedienst IND zijn verblijfsvergunning in na een waarschuwing van Buitenlandse Zaken. In de jaren daarna bleef Rutunga procederen om een verblijfsvergunning te krijgen.
In 2019 vaardigde Rwanda een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit en werd hij opgepakt door de Nederlandse politie. Rutunga vocht zijn uitlevering meerdere malen tevergeefs aan.
Er worden vaker Rwandezen opgepakt in Nederland die worden verdacht van genocide. Er zijn elf gevallen bekend, van wie een aantal aan Rwanda is uitgeleverd. Sommigen konden om hun dubbele nationaliteit niet worden overgedragen en zijn berecht in Nederland of door het Internationaal Rwandatribunaal.
Oneerlijke rechtsgang Rwanda
Juristen en mensenrechtenorganisaties hebben in het verleden herhaaldelijk gewaarschuwd voor een oneerlijke rechtsgang in Rwanda, waar processen vaak politiek gemotiveerd zouden zijn en aan verdachten bekentenissen worden ontlokt door hen te martelen.
De rechtbank in Den Haag zette twee jaar geleden ook een streep door een voorgenomen uitlevering omdat de rechter niet zeker wist of de verdachte een eerlijk proces zou krijgen in Rwanda.