Ga naar Content

Ook vader verdachte na dood van vrouw (18) uit Joure, OM vermoedt eerwraak

Het Openbaar Ministerie denkt dat een 18-jarige vrouw uit Joure het slachtoffer is geworden van eerwraak. Ook haar vader is inmiddels aangemerkt als verdachte, schrijft het OM. Haar twee broers zitten nog vast.

De vader is nog niet gearresteerd. Justitie denkt dat hij zich in Syrië bevindt. Daar komt het gezin oorspronkelijk vandaan. Het OM schrijft dat er "maatregelen zijn genomen om zijn aanhouding te bespoedigen".

Onlangs vorderde het OM nog e-mails die de vader van het slachtoffer aan De Telegraaf zou hebben gestuurd. Daarin zou hij bekennen dat hij zijn dochter heeft gedood.

Eergerelateerd geweld wordt gepleegd omdat de eer van de familie zou zijn aangetast. Om die eer weer te herstellen, wordt degene die de eer zou hebben geschonden bedreigd of mishandeld, of in het ergste geval vermoord. Volgens hulporganisatie Fier loopt eerwraak jaarlijks zeven tot zeventien keer fataal af.

Het lichaam van de vrouw werd afgelopen mei gevonden in Lelystad. Al snel bleek dat ze om het leven was gekomen door een misdrijf.

De twee broers zaten tot voor kort vast in volledige beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mochten hebben met hun advocaat. Ze mogen nu weer contact hebben met de buitenwereld. Omroep Flevoland schrijft dat de mannen 22 en 24 jaar oud zijn.

In september dient een pro-formazitting in de zaak.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?