Ga naar Content

Den Haag wil geen vlieg- en autoreclames meer in de openbare ruimte

De gemeente Den Haag wil dat er op straat geen reclame meer wordt gemaakt voor vliegreizen en benzineauto's. De gemeente wil reclames voor fossiele producten verbieden door het reclamebeleid aan te scherpen.

Het verbod moet gelden voor onder meer vliegvakanties, cruises, benzine en producten die op fossiele energie draaien. "Fossiele reclames zetten aan tot het maken van vliegreizen of het aanschaffen van vervuilende auto's", zegt milieuwethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren). "Dat draagt bij aan de klimaatcrisis, terwijl we die juist willen tegengaan."

Openbare ruimte

De gemeente wil de fossiele reclames weren uit onder meer bus- en tramhaltes, vrijstaande reclameborden en borden aan lichtmasten en verkeerspalen. Omdat die in de openbare ruimte staan, gaat de gemeente erover en kan de maatregel worden doorgevoerd. Reclames bij tankstations, winkelgevels en NS-stations vallen daar niet onder.

Het verbod geldt alleen voor nieuwe contracten met adverteerders, zegt Barker. De gemeente zal niet morrelen aan bestaande contracten

'Betutteling'

De gemeenteraad moet nog beslissen over het voorstel. Bij de oppositiepartijen stuiten de plannen op kritiek, meldt Omroep West. Zo vindt Hart voor Den Haag een verbod onbegrijpelijk en spreekt VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van "onzinnige betutteling". "Alsof er maar één gram minder CO2 de atmosfeer in gaat door een reclameverbod."

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?