Ga naar Content

Oekraïne: Rusland begint aanval in regio Charkiv

Het Russische leger lijkt een nieuw grondoffensief te zijn begonnen in de regio rondom Charkiv, meldt het Oekraïense leger. Vanaf Russisch grondgebied is de grensstad Vovtsjansk aangevallen, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Charkiv. Volgens Oekraïne zijn de Russen de grens overgestoken en hebben ze een kilometer aan gebied ingenomen.

Het zou voor het eerst sinds het najaar van 2022 zijn dat Rusland een aanval begint vanaf Russisch grondgebied. Als die succesvol is, zou het kunnen betekenen dat er een nieuw Russisch front in de oorlog bij komt.

Volgens Oekraïne begon het offensief rond 05.00 uur en is een eerste aanval door Oekraïense troepen afgeslagen. Het ministerie meldt dat er op verschillende plekken nieuwe gevechten uitbreken en dat versterking onderweg is naar het gebied.

De afgelopen weken waarschuwden de Oekraïners meerdere keren voor een aanval op de regio Charkiv. Twee dagen geleden nog zei de gouverneur van de provincie dat de Russen aan de andere kant van de grens veel manschappen hadden verzameld.

Dagelijks beschietingen

Charkiv is de tweede stad van het land na Kyiv. Voor de oorlog woonden er zo'n 1,4 miljoen mensen. Rusland heeft de luchtaanvallen op de stad de afgelopen maanden opgevoerd. Dagelijks vinden er beschietingen en explosies plaats.

Voltsjansk had voor de oorlog ruim 17.000 inwoners, hoeveel er op dit moment nog wonen is onduidelijk. Oekraïense hulpdiensten zijn begonnen met de evacuatie van de stad.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?