Ga naar Content

Sprinttweeling Omalla komt Nederlandse atletiekploeg versterken

De Nederlandse atletiekploeg kan sinds deze week beschikken over de 23-jarige tweeling Eugene en Jamie Omalla. Dat meldt de mondiale atletiekfederatie.

De tweeling, met een Oegandese vader en een Nederlandse moeder, loopt momenteel voor het atletiekteam van de Universiteit van Kansas in de Verenigde Staten.

Eugene en Jaime Omalla - Foto: Instagram/Jaime Omalla

Eugene Omalla was tot begin dit jaar geen opvallende naam op de 400 meter. Zijn persoonlijk record van mei vorig jaar in de buitenlucht is 46,06 seconden. Op de wereldranglijst van 2023 stond hij met die tijd op positie 266.

Dit indoorseizoen heeft hij echter spectaculair snel gelopen met 45,18 seconden; een continentaal record voor Afrika op de indoorbanen. Eugene Omalla is daarmee sneller dan Nederlandsrecordhouder Liemarvin Bonevacia (45,48).

Tweelingbroer Jamie is iets minder snel: 46,81, een tijd die hij in februari neerzette.

Olympische Spelen in zicht

De tweeling kan belangrijk zijn voor de Nederlandse 4x400 meter ploeg, waarvan de tickets nog moeten worden verdeeld. In het weekend van 4 en 5 mei is de WK estafette op de Bahama's, waar de Nederlandse estafetteploegen hopen een olympisch ticket in de wacht te slepen.

Ook kunnen beide sprinters zich nog individueel plaatsen voor de 400 meter op de Olympische Spelen in Parijs.

De internationale kwalificatie-eis om mee te mogen doen aan de 400 meter bij de mannen bij de Spelen in Parijs is 45,00 seconden. Die prestatie moet vóór 1 juli gerealiseerd zijn.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?