Ga naar Content

Frans echtpaar krijgt levenslang verbod op huisdieren en jaar voorwaardelijk

Een echtpaar uit het Franse Nice is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een levenslang verbod op het houden van huisdieren. De man en vrouw hielden tot de zomer van vorig jaar 159 katten en 7 honden in hun appartement, aldus de Franse tv-zender BFMTV.

De Franse politie stuitte in juli op de dieren, die uitgemergeld waren. De katten en honden leefden samen met het echtpaar in een appartement van zo'n 80 vierkante meter. De vloer was volgens BFMTV bezaaid met uitwerpselen.

Ook zaten de dieren vol met parasieten en waren ze zwaar ondervoed en uitgedroogd. In sommige ruimtes lagen dode honden en katten. Een opvangorganisatie heeft de dieren uit de woning gehaald.

Franse media melden dat de man al eerder verdachte was van dierenmishandeling in 2014. Hij woonde met dertien katten en een hond in een huis van 18 vierkante meter. Die zaak werd geseponeerd.

Nooit meer huisdieren

De vrouw vertelde in de rechtbank dat de dieren "de liefde van haar leven waren", maar dat ze het had "verpest". De verzameling aan dieren begon volgens haar in 2018, toen ze zo'n zes dieren van iemand overnam. Daarna volgden er nog dertig, die zich vervolgens weer hebben voortgeplant.

Volgens Franse media is de vrouw psychisch onderzocht en heeft ze het zogeheten syndroom van Noach. Dat kenmerkt zich door het obsessief willen redden van dieren, zelfs als iemand dat helemaal niet kan.

De officier van justitie had achttien maanden voorwaardelijke celstraf geëist. De rechtbank kwam tot zes maanden minder, en legde ook een levenslang verbod op huisdieren op, plus een verbod op vrijwilligerswerk bij een dierenwelzijnsorganisatie.

Verder moet het echtpaar een schadevergoeding betalen van ruim 100.000 euro aan de instanties die de honden en katten hebben opgevangen. Een aantal van die dieren heeft het niet overleefd.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?