Ga naar Content

Dodenaantal aardbeving Taiwan stijgt, tientallen mensen nog vermist

Het dodental in Taiwan na de aardbeving van gisteren is opgelopen tot 10. Ook het aantal gewonden is gestegen, tot boven de duizend. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar tientallen mensen die worden vermist. Ook zitten er nog ongeveer honderd mensen vast in beschadigde gebouwen.

Taiwan werd gisteren getroffen door een beving met een kracht van 7,2. Het was de zwaarste aardbeving op het eiland in 25 jaar.

De afgelopen dag waren er zo'n veertig tamelijk grote naschokken in de regio, waarvan de zwaarste een kracht van 6,4 had. De autoriteiten waarschuwen dat de dreiging van naschokken tot het einde van de week zal duren.

In de oostelijke stad Hualien, vlak bij het epicentrum, moeten meerdere mensen in tenten slapen. Volgens de autoriteiten zijn zeker honderd gebouwen zodanig beschadigd dat bewoners niet terug kunnen en dat de gebouwen gesloopt moeten worden.

Mensen gered

Het is de hulpdiensten wel gelukt om zes mijnwerkers te bevrijden. Ook bij een nabijgelegen natuurpark zijn elf toeristen gered die na de beving het park niet meer konden verlaten.

Er is inmiddels ook contact met vijftig hotelmedewerkers die vast kwamen te zitten op weg naar hun werk, in een hotel in een natuurpark. Het is drie van hen gelukt om een ander hotel te bereiken en zo contact te leggen met de buitenwereld. De vijftig mensen waren ten tijde van de beving met busjes onderweg naar hun werk. Reddingswerkers moeten eerst de weg naar het hotel vrijmaken voordat de medewerkers gered kunnen worden. De verwachting is dat dit snel gebeurt.

In het populaire natuurpark zitten volgens de Taiwanese brandweer nog 646 mensen vast, voornamelijk in hotels. Ook zij kunnen gered worden wanneer de weg is vrijgemaakt.

Bekijk hieronder beelden van tijdens en na de aardbeving:

Taiwan is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2. Op beelden is te zien dat muren trillen, kasten omvallen en lampen heen en weer slingeren, en in de stad Hualien hangen zelfs complete gebouwen scheef. - NOS

Goed voorbereid

Ondanks de zware beving lijkt het dodental in Taiwan relatief beperkt te blijven. Het eiland is goed voorbereid op dergelijk natuurgeweld.

Onder meer de EU, Japan en Paraguay hebben hulp aangeboden. Ook China kwam snel met een hulpaanbod, maar dat is door Taiwan afgewezen. Peking beschouwt Taiwan als afvallige provincie en dat leidt tot hoogoplopende spanningen.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?