Ga naar Content

Guardiola ook kritisch op doelpuntenmachine Haaland: 'Moet woede beteugelen'

Manchester City-manager Pep Guardiola is zeer is zijn nopjes met de "overal en altijd" scorende spits Erling Haaland. - NOS

Twee maanden stond hij aan de kant met een voetblessure, maar in de derde wedstrijd na zijn rentree pakte hij de draad 'gewoon' weer op: met twee doelpunten hielp Erling Haaland afgelopen weekeinde Manchester City langs de sterke defensie van Everton (0-2).

Het waren in zijn achttiende competitiewedstrijd van het seizoen zijn vijftiende en zestiende treffer, waarmee de doelpuntenmachine zich weer eenzaam aan kop van de topscorerslijst van de Premier League nestelde. Je hoort manager Pep Guardiola dan ook niet klagen.

Toch kraakte de Spanjaard in aanloop naar het Champions League-duel met FC Kopenhagen van vanavond enkele kritische noten, toen op de persconferentie de productieve Noor ter sprake kwam. En dan met name over diens houding als de goals even uitblijven. "Op die momenten moet hij ontspannen en positief blijven. Hij moet leren zijn woede te beteugelen als hij kansen mist."

Manager Pep Guardiola en de Nederlandse verdediger Nathan Aké van Manchester City kijken vooruit naar de Champions League-confrontatie met FC Kopenhagen. - NOS

Bovendien, benadrukt Guardiola, hoeft Haaland niet per se te scoren om de ploeg van dienst te zijn. "Hij helpt ons met veel dingen. Zoals hij klapt om zijn ploeggenoten aan te moedigen en hoe hij als eerste druk zet op de tegenstander. Dat is wat wij nodig hebben van Erling."

Mentaal sterk

En die doelpunten komen toch wel. "Als hij morgen, overmorgen of volgende week niet scoort, is dat geen groot probleem. Hij is mentaal zo sterk." En ook gretig, merkt Guardiola op. "Als hij één doelpunt heeft gemaakt, wil hij een tweede en een derde maken."

De 23-jarige spits, 1,94 meter lang en oersterk, loopt in de Champions League voor op het schema van één op één: in de 35 wedstrijden die hij sinds het seizoen 2019/2020 voor Red Bull Salzburg (zes), Borussia Dortmund (dertien) en Manchester City (zestien) speelde vond hij maar liefst veertig keer het net.

"Zijn cijfers zijn geweldig", trapt Guardiola een open deur in. "In de Champions League hadden zelfs Lionel Messi en Cristiano Ronaldo op zijn leeftijd niet zulke cijfers. Hij scoort overal en altijd. Dat komt door zijn mentaliteit en zijn kwaliteiten als voetballer."

En wat de coach betreft voert Haaland die tegen FC Kopenhagen, de tegenstander van bekerhouder Manchester City in de achtste finales van de Champions League, onverdroten verder op. "We zijn heel blij met hem."

Hervatting Champions League

 

De Champions League komt vanavond uit zijn winterslaap met de achtste finales RB Leipzig-Real Madrid en FC Kopenhagen-Manchester City. Beide duels beginnen om 21.00 uur en zijn in een liveblog te volgen op NOS.nl.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?