Ga naar Content

Vier Armeense soldaten gedood door aanval Azerbeidzjan

Vier Armeense soldaten zijn gedood bij de grens met Azerbeidzjan door een aanval van het buurland. Dat meldt het Armeense ministerie van Defensie op Telegram.

Eerder werden twee doden gemeld, maar inmiddels is dat aantal opgelopen. Ook raakte er één Armeniër gewond. Diegene is niet in levensgevaar, meldt het Armeense ministerie.

De aanval vond volgens het ministerie plaats in de buurt van het Zuid-Armeense dorp Nerqin Hand. Hierbij zouden ook mensen gewond zijn geraakt. De Azerbeidzjaanse grenswacht zegt in een verklaring een "wraakoperatie" te hebben uitgevoerd. Hierbij zou de gevechtspost bij Nerqin Hand volledig zijn verwoest.

De aanval was volgens de verklaring van Azerbeidzjan een reactie op de "provocatie van gisteren door de Armeense strijdkrachten". Armeense troepen zouden toen Azerbeidzjaanse militairen hebben beschoten, wat Armenië ontkent.

Conflict Nagorno-Karabach

Armenië en Azerbeidzjan zijn verwikkeld in een langlopend conflict over Nagorno-Karabach. Dit is een gebied binnen Azerbeidzjan, waar tot een aantal maanden geleden vooral etnische Armenen woonden. Die hadden het gebied tot een republiek uitgeroepen.

Azerbeidzjan kreeg in september afgelopen jaar de controle over dit gebied na een oorlog van zo'n 24 uur. Het bestuur van de zelfverklaarde Armeense republiek maakte vervolgens bekend dat de Nagorno-Karabach per 1 januari 2024 zou ophouden te bestaan. Veel van de etnisch Armeense inwoners ontvluchtten de enclave.

De twee landen voerden in de afgelopen maanden vredesbesprekingen, maar die gesprekken verliepen stroef. Beide partijen beschuldigden elkaar ervan het diplomatieke proces te saboteren.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?