Italië scherpt regels aan • Protesten in Praag tegen coronaregels

18 oktober 2020, 22.55 uur

18 oktober 2020, 21.27 uur

Duitse president Steinmeier test opnieuw negatief op coronavirus

Ook een tweede coronatest bij de Duitse bondspresident Steinmeier is negatief uitgevallen, laat een woordvoerder van de president weten. Steinmeier zit sinds gisteren in quarantaine, nadat een van zijn lijfwachten positief was getest op het coronavirus.

Steinmeier wordt de komende dagen nog meerdere keren getest. Volgens de woordvoerder wordt zijn thuisquarantaine in overleg met het ministerie van Volksgezondheid beëindigd, maar wanneer is nog niet bekend.

18 oktober 2020, 18.24 uur

Ruim 11.000 nieuwe coronabesmettingen in Italië, ook besmettingen in parlement

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Italië is gestegen met 11.705, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Verder meldt het ministerie 69 coronadoden. Dat is ruim twintig meer dan gisteren werd gemeld, maar nog altijd veel minder dan tijdens de piek in maart en april, toen er dagen waren met 900 sterfgevallen door het coronavirus.

Ondertussen dreigt het Italiaanse parlement een corona-hotspot te worden. Volgens de krant Il Messaggero testten twintig parlementariërs van de Italiaanse Tweede Kamer gisteren positief op het virus. Volgens lokale media zijn er ook parlementsleden die uit voorzorg in quarantaine zitten en wordt de komende week niet gestemd. Wel gaan de debatten en commissievergaderingen gewoon door.

Later vanavond kondigt de regering waarschijnlijk nieuwe, strengere maatregelen aan.

19 oktober 2020, 02.11 uur

Boswachter Staatsbosbeheer: 'We zijn een beetje teleurgesteld in de mensen'

Boswachter Staatsbosbeheer: 'We zijn een beetje teleurgesteld in de mensen' - NOS

18 oktober 2020, 16.14 uur

Ouderenzorg: 'Het water staat tot aan onze lippen'

Het tekort aan medewerkers in de ouderenzorg is op steeds meer plekken "rampzalig". Dat stelt Henk Kamp, voorzitter van branchevereniging Actiz. Volgens hem wordt het steeds moeilijker om de zorg voor ouderen goed te organiseren. "Het water staat tot aan onze lippen."

Kamp zegt dat het in een aantal regio's niet meer lukt om de personeelsroosters in de thuiszorg en verpleeghuiszorg rond te krijgen. Bij sommige zorginstellingen zit bijna de helft van de medewerkers thuis.

"Veel aandacht gaat terecht uit naar ziekenhuiszorg, maar ondertussen wonen ruim twee miljoen zorgbehoevende, kwetsbare mensen thuis of in een verpleeghuis. En daar moet het werk permanent doorgaan", aldus Kamp. "Het afschalen van de reguliere zorg dat in de ziekenhuizen aan de orde komt, is hier domweg onmogelijk. Het tekort aan handen is op steeds meer plekken rampzalig. 'We doen alles wat we kunnen, maar zien dat het niet genoeg is."

Volgens Kamp neemt de druk op zorgmedewerkers steeds verder toe, door de extra zorg voor coronapatiënten en het uitvallen van medewerkers. "Dat betekent gedwongen kiezen tussen wat nog wel en wat niet meer gedaan kan worden. Soms moet de zorg tijdelijk verminderd of zelfs gestopt worden. Veel cliënten, familieleden en naasten begrijpen dat gelukkig en helpen waar dat kan."

18 oktober 2020, 15.52 uur

Strengere maatregelen in Zwitserland

De Zwitserse overheid stelt vanaf morgen strengere maatregelen in nu ook in dat land het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt. Zo komt er een mondkapjesplicht voor alle publieke binnenruimtes. Daaronder vallen ook treinstations, luchthavens en alle bus- en tramhaltes. Vanaf morgen mogen buiten verder niet meer dan vijftien mensen bij elkaar zijn op openbare plekken.

Verder komen er ook beperkingen voor de horeca en voor besloten bijeenkomsten vanaf vijftien mensen. Zo mag eten en drinken in de horeca alleen nog zittend worden geconsumeerd. Wie toch staat, moet een mondkapje dragen.

In een verklaring van de regering staat dat de flinke stijging van het aantal besmettingen grote zorgen baart. "Ondanks de beperkingen hopen we dat dat de economie kan blijven functioneren en dat mensen hun leven kunnen leiden met zo min mogelijk verstoring." In Zwitserland en Liechtenstein, die samenwerken in de coronacrisis, registreerden de autoriteiten vrijdag 3105 nieuwe besmettingen.

19 oktober 2020, 02.11 uur

Rutte en Van Dissel overleggen opnieuw in Catshuis

Rutte: 'Ik heb de verkeerde inschatting gemaakt' - NOS

18 oktober 2020, 14.16 uur

8184 nieuwe coronabesmettingen, toename van 45

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8184 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 8139 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7661 positieve tests per dag gemeld, tegen 5537 een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 717. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 616 en 344.

In het ziekenhuis liggen nu 1652 coronapatiënten, van wie 364 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Gisteren lagen nog 1568 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 84 patiënten.

Verder zijn er 15 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren werden 28 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

19 oktober 2020, 02.11 uur

Clubarts Feyenoord over fans in stadion: 'Valt of staat bij gedrag van iedereen'

Clubarts Feyenoord over coronamaatregelen: 'Alles valt of staat met gedrag van mensen' - NOS

18 oktober 2020, 13.40 uur

Kinderen somberder en angstiger door coronacrisis

Kinderen voelen zich in de coronacrisis minder gezond en hebben vaker last van angst en somberheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis, waarvoor in april tijdens de eerste coronagolf zo'n 1000 kinderen tussen de 8 en 18 jaar werden ondervraagd. De kinderen geven aan vaker te kampen met slaapproblemen, boosheid en angst, onder meer door een verslechterde sfeer binnen het gezin.

Met name na een besmetting in de familie of bij vrienden bleken kinderen somberder of angstiger. In vergelijking met cijfers uit 2018 verdubbelde het aantal kinderen met ernstige angstklachten van 8 naar 16 procent.

Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie bij het Amsterdam UMC, benadrukt dat er vooral contact gehouden moet worden met deze gezinnen en jongeren. "Dat kan digitaal zijn, op een inloopplek, of door als hulpverlener naar jongeren te gaan. We kunnen ontzettend veel leren van deze tijd. Ook van de jongeren die tijdens de eerste lockdown aangaven juist rust te ervaren door bijvoorbeeld minder schoolstress."

Ggz: mentale gezondheid in gevaar door corona, jongeren kunnen ‘door ijs zakken’

18 oktober 2020, 12.45 uur

Eerste coronabesmetting op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een inwoner van het eiland. Een huisarts stelde de besmetting vast, de GGD is begonnen met bron- en contactonderzoek.

"Wij wensen onze inwoner en de familie veel sterkte en een spoedig herstel. Ik hoop dat de gevolgen en verdere besmettingen heel beperkt zullen zijn", zegt burgemeester Ineke van Gent.

Met de besmetting op het Waddeneiland registreerde nu elke Nederlandse gemeente minimaal één coronageval.

18 oktober 2020, 12.16 uur

Drukte in bossen en op de Veluwe

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwen voor topdrukte in de Brabantse bossen. Met name in de bossen rond Breda is het druk, blijkt uit de zogenoemde druktemeter van de provincie. Er wordt onder meer afgeraden nog naar het Mastbos te gaan.

Vanwege de herfstvakantie en de sluiting van de horeca zoeken veel mensen de natuur op, zegt boswachter Floris Hoefakker tegen Omroep Brabant. "Het was al vroeg extreem druk. Dat gaat in de loop van de dag alleen maar erger worden." De boswachter ziet op parkeerplaatsen een verkeerschaos en noemt het handhaven van de drukte "onbegonnen werk".

Naar verwachting wordt het vandaag ook druk in natuurgebieden en bossen elders in het land. Staatsbosbeheer zegt tegen persbureau ANP dat er veel mensen zijn op de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug.

18 oktober 2020, 11.55 uur

Rutte: besefte te laat dat vakantie koning niet te rijmen viel met corona-aanpak

Premier Rutte heeft gereageerd op de vakantie van koning Willem-Alexander, die in allerijl werd afgebroken na de felle reacties in Nederland. Rutte schrijft in een Kamerbrief dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt bij de vliegvakantie naar Griekenland.

Rutte was op de hoogte van de vakantie, maar heeft naar eigen zeggen "te laat beseft" dat de vakantie niet te rijmen viel met de recente aanscherping van de coronamaatregelen. "Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie", aldus de premier.

Koning Willem-Alexander keerde gisteren terug naar Nederland, nadat hij vrijdag naar zijn huis op de Peloponnesos was gevlogen.

Rutte: verkeerde inschatting gemaakt bij vakantie koning

18 oktober 2020, 11.08 uur

'Coronavirus kan negen uur overleven op huid'

Het coronavirus kan negen uur overleven op de huid. Dat is vijf keer langer dan het griepvirus, schrijven Japanse onderzoekers in het medische tijdschrift Clinical Infectious Diseases.

De wetenschappers hebben voor hun onderzoek de huid onderzocht van overleden coronapatiënten. Met de uitkomst van de studie wordt volgens hen de noodzaak van goede handhygiëne bij het voorkomen van coronabesmettingen onderstreept.

Hoe langer het nieuwe coronavirus op de huid in leven blijft, hoe groter de kans op verspreiding is, aldus de onderzoekers: "Handhygiëne kan dat risico verminderen". De studie onderschrijft een kernpunt in de corona-aanpak van de Wereldgezondheidsorganisatie en ook het kabinet. Premier Rutte benadrukt in persconferenties geregeld het belang van het "kapot" wassen van de handen.

18 oktober 2020, 10.12 uur

Ruim 200 gelovigen bijeen in kerk Barneveld

In de Rehobothkerk in het Gelderse Barneveld zijn vanochtend tegen het kabinetsadvies ruim 200 gelovigen samengekomen. Dat meldt persbureau ANP. De kerk had zo'n 250 kerkgangers uitgenodigd voor een dienst. Vorige week waren dat er nog 450 per dienst. "Alle RIVM-richtlijnen voor de gezondheid worden streng nageleefd", benadrukt een woordvoerder.

Onder de huidige coronaregels mogen maximaal dertig personen samenkomen voor bijeenkomsten in de binnenruimte, maar voor religieuze bijeenkomsten geldt op basis van de wet een uitzondering. Toch vroeg het kabinet kerken zich aan de regel te houden.

De Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum liet gisteren tegenover Omroep Gelderland al weten vandaag meer dan dertig personen toe te laten in de kerk. Ook in Staphorst zal de kerk vandaag meer dan dertig personen verwelkomen. Dat zei de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst zaterdag tegen RTV Oost, ondanks het recente advies van het overkoepelende kerkgenootschap Hersteld Hervormde Kerk (HHK) om bij diensten het maximumaantal bezoekers van dertig te respecteren.

18 oktober 2020, 09.29 uur

Politie maakt einde aan illegaal feest in 's-Gravenzande

In het Zuid-Hollandse 's-Gravenzande is in de nacht van vrijdag op zaterdag een illegaal feest beëindigd door de politie. Agenten en boa's troffen zeventien personen aan in een bedrijfspand, dat volgens de politie meer weg had van een café dan een kantoor. De feestvierders werden naar huis gestuurd.

De eigenaar van het pand kan een boete verwachten. "En er zal vermoedelijk nog wel een bestuurlijke maatregel worden opgelegd", twittert de politie. "Onbegrijpelijk dat in deze coronatijd mensen zo eigenwijs en onverantwoordelijk zijn."

18 oktober 2020, 08.45 uur

China neemt wet aan tegen infectieziekten

In China is een wet aangenomen die is gericht op het onder controle houden van infectieziekten. Volgens staatspersbureau Xinhua is de wet gisteren aangenomen en treedt hij vanaf 15 april 2021 in werking. In de wet zijn systemen vastgelegd voor onder meer risicoanalyse, vroege waarschuwingen, onderzoek en informatiedeling, waarmee volgens Xinhua beter geanticipeerd kan worden op bijvoorbeeld pandemieën.

Er zouden in de wet ook maatregelen staan die uitbraken met infectieziekten moeten voorkomen.

In de Chinese stad Wuhan dook eind vorig jaar de eerste besmette coronapatiënt op. Wereldwijd gaan experts ervan uit dat het virus in China van dier op mens is overgegaan. Via vergaande maatregelen heeft China de corona-uitbraak in eigen land onder controle gekregen. Het land meldde twee maanden lang geen binnenlandse besmettingen, tot afgelopen week in de stad Qindao 12 nieuwe gevallen werden gemeld. Meteen werden alle 9 miljoen inwoners van de stad getest.

18 oktober 2020, 07.48 uur

Maatregelen Melbourne voor het eerst in maanden versoepeld

18 oktober 2020, 06.56 uur

Duitsland meldt minder besmettingen

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 5587 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er fors minder dan op zaterdag, toen het land 7830 nieuwe coronagevallen meldde. Dat blijkt uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

Op donderdag en vrijdag steeg het aantal nieuwe geïnfecteerden flink, met respectievelijk 6638 en 7334. Het totale aantal vastgestelde coronagevallen in Duitsland komt na de mededeling van het RKI zondag op 361.974.

Kanttekening is wel dat Duitse GGD's op zondag en maandag traditioneel minder gevallen melden, omdat mensen zich in het weekeinde minder kunnen laten testen.

18 oktober 2020, 05.23 uur

Nieuw-Zeeland: eerste binnenlandse besmetting in drie weken

In Nieuw-Zeeland is voor het eerst in drie weken een besmetting vastgesteld bij iemand die het virus in het land zelf heeft opgelopen. Bij eerdere besmettingen ging het om mensen die in het buitenland besmet waren geraakt.

De directeur van de Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteit denkt niet dat de man anderen heeft besmet. Hij zegt dat de man zich al snel liet testen en daarna in quarantaine is gegaan. De coronamaatregelen worden daarom niet aangepast.

18 oktober 2020, 02.02 uur

'Oud-premier Blair overtrad coronaregels'

De Britse oud-premier Tony Blair is in opspraak geraakt omdat hij de coronaregels zou hebben overtreden. Volgens The Sunday Times is hij niet in thuisquarantaine gegaan na een tweedaagse trip naar de Verenigde Staten. Mensen die vanuit dat land Groot-Brittannië binnenkomen moeten verplicht twee weken in isolatie gaan.

De krant zegt foto's te hebben van Blair waarop te zien is dat hij tien dagen na zijn terugkeer uit Washington een restaurant in Londen verlaat. The Sunday Times meldt dat Blair vrijstelling heeft aangevraagd, maar die niet kreeg.

Een woordvoerder van Blair zegt in de Britse krant dat de oud-premier voor niemand een risico vormde aangezien hij meerdere keren voor, tijdens en na zijn reis is getest.

18 oktober 2020, 01.05 uur

Goedkoper

De autoriteiten in de stad New York hebben een streep gezet door een bruiloft waar meer dan 10.000 mensen werden verwacht. Het feest zou morgen worden gehouden in het stadsdeel Brooklyn.

Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York zei in een persconferentie dat de autoriteiten werden getipt over de aanstaande bruiloft. Volgens hem is het op dit moment niet verstandig om een feest te houden op zo'n grote schaal.

"Je kunt trouwen. Maar je kunt gewoon geen duizend mensen op je bruiloft ontvangen", zei Cuomo. "Uiteindelijk heb je hetzelfde resultaat. Het is ook goedkoper."

In het deel van de stad waar de bruiloft zou worden gehouden geldt dat bij bijeenkomsten binnen maximaal vijftig mensen aanwezig mogen zijn. Voor religieuze evenementen in een kerk of tempel is de limiet een derde van de capaciteit van het gebouw.

19 oktober 2020, 02.11 uur

Oostenrijkse plaats twee weken op slot: 'Dit zijn wij in Nederland niet gewend'

Oostenrijkse plaats twee weken op slot: 'Dit zijn wij in Nederland niet gewend ' - NOS

18 oktober 2020, 01.03 uur

Meer dan 32.000 besmettingen gemeld in Frankrijk

In Frankrijk is de afgelopen 24 uur bij 32.427 mensen vastgesteld dat ze het coronavirus hebben. Het aantal besmettingen loopt er al weken flink op. Er kwamen deze week gemiddeld 19.425 geregistreerde besmettingen per dag bij.

Sinds gisteren geldt in Frankrijk de noodtoestand voor de volksgezondheid, waardoor de autoriteiten allerlei strenge maatregelen kunnen nemen. In Parijs en acht andere grote steden is bijvoorbeeld een avondklok van kracht: je mag daar tussen 21.00 uur en 06.00 uur niet naar buiten. De maatregel geldt voor vier weken.

18 oktober 2020, 01.04 uur

Drukte op Londense terrassen

18 oktober 2020, 00.30 uur

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van zondag 18 oktober. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.